Totaal aantal pageviews

dinsdag 5 december 2017

The Stars and Stripes...


Het is, op het vandaag werkelijk snikhete eiland Sint Maarten, dinsdag 5 december 2017 geworden. De zon staat al vanaf de vroege ochtenduren hoog aan de hemel en toen Uw Hoofdredacteur en zijn mannen tijdig naar de Point Blanche gevangenis reden, was er al sprake van hoge temperaturen. Ook vandaag meldde zich weer een cruiseboot, nadat er gisteren, voor het eerst sedert maanden, al een eerste cruiseschip was binnengevaren. Alhoewel er normaliter drie van zulke schepen arriveren op dit eiland, althans in de decembermaand, toonden de bewoners zich maar al te verheugd over de komst van ongeveer 1000 toeristen. Er was, overigens op tamelijk bescheiden schaal, eindelijk weer sprake van enige bedrijvigheid in de hoofdstraat, Front Street geheten. Vanochtend luidden de berichten in het dagelijks nieuwsblad dat er deze maand nog eens negen cruiseschepen komen aanleggen. Voor de winkeliers een reden om de toekomst weer wat zonniger in te zien.

Een van de afgelopen dagen kreeg Bullie een fraai cadeautje. U moet namelijk weten dat de teamleden, al vanaf een der eerste dagen van het verblijf op dit eiland, kennis maakten met de tachtigjarige Collin. Collin is afkomstig uit Canada en is eigenaar van diverse grote zeilschepen, waaronder de Stars and Stripes en de True North. Met deze, twaalf meter lange, zeilschepen was het mogelijk chartervaarten te maken over de wateren rond Sint Maarten. Een bloeiend bedrijf dat door Collin met hart en ziel werd aangestuurd. Orkaan Irma echter, maakte daaraan een abrupt einde toen een aantal van deze miljoenenjachten zonken in diepe wateren. Dat ging Collin, zo zult U zich realiseren, bijzonder aan het hart. Met name het feit dat de Stars and Stripes onder water was verdwenen, speet hem bijzonder. Vele races, zo berichtte hij, had hij immers met dat jacht gewonnen.

Dagelijks was Bullie wel even met Collin in gesprek en vroeg hem dan honderduit over de klaarblijkelijk op handen zijnde bergingsoperatie. Met die interesse toonde Collin zich bijzonder in zijn sas, hij was steevast blij het over zijn traumatische ervaringen te kunnen hebben. Ongeveer een week geleden kwam Collin vervolgens, uitermate verheugd, melden dat het hem, met behulp van een gespecialiseerd bedrijf, was gelukt om de Stars and Stripes boven water te hijsen. Weliswaar was er sprake van grote schade, maar in elk geval zou hij weer iets hebben om naar uit te kijken, zo wist Collin. Bullie toonde zich zeer begaan met het lot van de man op leeftijd. Dat dit zeer op prijs werd gesteld bleek een avond later. Collin meldde zich namelijk met een hoofddeksel, waarop het cijfer 12 was vermeld. Het bleek een collectors item voor diegenen die een van zijn jachten hebben bevaren. Trots reikte Collin het cadeau aan Bullie uit, met dank voor diens medeleven. Een mooi gebaar dat zeer op prijs werd gesteld!

Na al bijna tweeënhalve maand uit de koffer te hebben geleefd, komt het einde van het verblijf van de teamleden op dit eiland meer en meer in het zicht. Daarnaar wordt overigens hals reikend uitgekeken. Na de orkaan kwam het team immers in een omgeving terecht die, bij tijd en wijle en zeker gedurende de ingestelde avondklok, als uitermate macaber te typeren viel. Ingestorte huizen en daken, gesloten winkels en restaurants en slechts een enkele hotelkamer vielen de mannen rauw op het dak. Daarnaast is het een hard gelag te worden geconfronteerd met enorm menselijk leed dat dagelijks om ons heen te bespeuren viel en nog te bespeuren valt. Zo langzamerhand is de batterij dan ook wel enigszins leeg aan het raken. Iets wat maar al te begrijpelijk is nu er immers al maandenlang ook geen enkel vertier te vinden is op dit eens zo fraaie eiland. Het doet ons dagelijks beseffen wat een bijzondere klus dit eigenlijk was. Een klus die feitelijk ieders bevattingsvermogen ver te boven ging.

Wat Uw Hoofdredacteur persoonlijk betreft begin het gemis van Moeder de vrouw en onze Olijke Twee zwaar te tellen. Alhoewel er frequent contact is met het thuisfront groeit toch het gemis, zeker wanneer je ’s avonds weer alleen op je hotelkamertje zit en de straten nauwelijks zijn verlicht. Wat zal het fijn zijn “het spul” weer in de armen te kunnen sluiten. Weliswaar staat er volgende week nog een grote internationale werkconferentie rond de toekomst van de justitiële keten gepland, daarna zal de koffer toch zo snel mogelijk worden ingepakt om de thuisreis te kunnen aanvaarden. Het zal vast en zeker weer even wennen zijn om terecht te komen in de gestructureerde wereld die Nederland heet. Maar dat dan wel met een enorme bagage, rond gebeurtenissen die nauwelijks voor te stellen zijn, in je rugzak!

Wordt vervolgd…..   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten