Totaal aantal pageviews

zaterdag 4 november 2017

Een enorme operatie!


Het is vandaag zaterdag 4 november 2017 op het zonnige en grotendeels verwoeste eiland Sint Maarten. U hebt een aantal dagen op moeten wachten op een nieuwe editie van Een Zonnig Avontuur. Dat valt echter prima te verklaren, er wachtte immers een enorme operatie op inzet van Uw Hoofdredacteur en zijn mannen. Zoals U weet, trok er weken geleden een orkaan met vernietigende kracht over dit eens zo fraaie eiland. Deze orkaan, Irma genaamd, bracht enorme schade aan vele gebouwen en huizen. Zo ook aan de gevangenis, Pointe Blanche genaamd, gelegen bovenop een berg. Muren vielen om, daken verdwenen en deuren werden zwaar beschadigd. Weliswaar werden er, met behulp van de troepen der genie van defensie, wat noodreparaties verricht, maar dat was bij lange na niet voldoende om de veiligheid te kunnen blijven garanderen.

Uw Hoofdredacteur en zijn mannen bedachten vervolgens dat het een must zou zijn om 60 gedetineerden te verplaatsen uit dit beschadigde instituut. Om dat te kunnen realiseren was er al eerder contact gelegd met de directie van het Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou, de gevangenis op Curaçao waar Uw Hoofdredacteur eerder voor een periode van bijna zes jaar werkzaam was. Het bleek mogelijk, mits er wat gedetineerden van Curaçao naar Nederland konden worden overgebracht, dertig mannen over te brengen naar Curaçao. Hierdoor zouden er nog dertig overblijven waarvoor een andere bestemming zou moeten worden gevonden. Die bestemming zou Nederland moeten zijn, zo werd besloten.

Nu realiseert U zich wellicht niet wat er nodig is om zo een gigantische operatie te organiseren. Immers, zestig langgestrafte gedetineerden overbrengen naar een andere plaats brengt enorme risico’s met zich mee. Wekenlang werd er dan ook overlegd met vele betrokken partners in Nederland, Curaçao en Sint Maarten. De marechaussee, de politiekorpsen, arrestatieteams, gevangenisdirecties, het hoofdkantoor van DJI in Den Haag, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de bewindslieden van justitie in Nederland, Curaçao en Sint Maarten, allen dienden zij inbreng te hebben. En, niet te vergeten het Openbaar Ministerie en het parket van de Procureur Generaal op Sint Maarten en Curaçao. Een immense operatie kreeg, gedurende die weken, vervolgens steeds meer vorm.

Het transporteren naar het vliegveld, toen er uiteindelijk een geschikt vliegtuig was gevonden, zou voor de meeste hoofdbrekens zorgen, zo bedacht Uw Hoofdredacteur. U moet namelijk weten dat de afstand in kilometers weliswaar niet zo groot is, maar het drukke verkeer zou mogelijk gaan leiden tot stapvoets rijden. Iets wat uit veiligheidsoverwegingen niet echt wenselijk zou zijn. De plaatselijke politiecommissaris echter wuifde deze zorgen weg: “Mijn mannen zorgen ervoor dat je binnen een kwartier op het vliegveld bent”. Een ritje wat normaliter zo maar eens een dik uur zou kunnen duren werd door die toezegging een stuk eenvoudiger. “Joa, joa, eerst moar’ns zien”, zo mopperde Bullie. Na al de afspraken te hebben vastgelegd werd besloten de twee vluchten, de eerste naar Curaçao en de tweede naar Nederland, op 2 en 3 november te plannen. Veelal gedurende de nachtelijke uren, gezien het tijdverschil, werden de afspraken ook met de vele betrokkenen in Nederland vervolgens afgestemd.

En, zo kon het dan ook zijn dat er zich op donderdag 2 november een grote groep medewerkers van de Bijzondere Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee meldde bij de poort van het gevang. Keurig controleerden zij de groep die naar Curaçao zou gaan reizen, waarna deze mannen passende boeien kregen aangemeten. In drie verschillende bussen werden de mannen, die niet elkaars grootste vrienden waren, van elkaar gescheiden. Toen iedereen geblinddoekt was begeleid naar een passende zitplaats in de bus, kon de reis een aanvang nemen. Op kop reden een drietal agenten op fantastische Harley Davidson motorfietsen, gevolgd door een ramtruck van de politie. Daarachter een drietal bussen, politievoertuigen en de auto van Uw Hoofdredacteur en zijn mannen. Daarnaast drie auto’s vol met zwaarbewapende leden van het arrestatieteam. U kunt dat zelf aanschouwen door deze link aan teklikken.

De politiecommissaris bleek volstrekt niet te hebben overdreven met zijn eerdere toezegging. Werkelijk alle wegen die het transport diende te volgen, waren afgezet door plaatselijke en Nederlandse politiemedewerkers. Daardoor bezorgde onze stoet Sint Maarten het ernstigste verkeersinfarct sinds jaren. Vol gas kon de rit naar het al gereedstaande vliegtuig worden afgelegd. Op geen enkele plek kwam het konvooi tot stilstand, hetgeen een mirakel bleek te zijn. De meest kritieke plek zou de rotonde bij het vliegveld kunnen zijn, zo was eerder bedacht. Om alle risico’s uit te sluiten was daarom besloten de hekken van het vliegveld te openen opdat het vliegtuig vanaf de landingsbaan zou kunnen worden bereikt. Een zeer bijzondere ervaring om met een auto over de start- en landingsbaan van een vliegveld te rijden, zo kan Uw Hoofdredacteur U verzekeren.

Nadat de dertig gedetineerden keurig waren gezeteld in het vliegtuig, kon het luchtruim worden gekozen richting Curaçao. Aldaar aangekomen werd het transport naar de plaatselijke gevangenis verzorgd door het arrestatieteam van het Korps Politie Curaçao. Dag een, zo werd in de avonduren gemeld aan Uw Hoofdredacteur en zijn kompanen, werd daarmee succesvol afgesloten. Dag twee volgde gisteren met eenzelfde actie, maar met een andere bestemming. Ditmaal voerde de vlucht naar Nederland. Door de zeer professionele inzet van de eenheid van de marechaussee werden de bussen weer snel gevuld. Wederom was alle verkeer op Sint Maarten stilgezet in afwachting van de doortocht van het konvooi. De route bleek exact dezelfde te zijn als die van de dag ervoor. Opnieuw werd, zonder enig probleem, het vliegtuig bereikt. De plaatsing van de gedetineerden op een stoel nam niet veel tijd en beslag. Geflankeerd door persoonlijke begeleiders vlogen de ingeslotenen vervolgens richting Nederland, alwaar vanochtend in alle vroegte werd geland op een militair vliegveld. Begeleid door de medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning werden de gedetineerden vervolgens naar een passende cel in Nederland gebracht. Een enorme operatie kon daarmee met succes worden afgesloten.

Nu wacht ons het vervolg. Immers, door het uitvliegen van zestig gedetineerden bestaat nu de ruimte om te werken aan herstel van de Pointe Blanche. Daarvoor krijgt het team van Uw Hoofdredacteur ondersteuning in de vorm van 15 collega’s uit Nederland. Dit weekeinde zullen de eersten aankomen op Sint Maarten. Hoe het hen zal gaan? U leest het vast en zeker in een volgende editie van Een Zonnig Avontuur!

Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten