Totaal aantal pageviews

woensdag 1 november 2017

Un blauwe lampe!


Het is vandaag woensdag 1 november 2017 geworden op het zeer beschadigde eiland Sint Maarten. De verwoestingen die orkaan Irma aanrichtte, zijn nog volop zichtbaar. Weliswaar wordt er door de bewoners van dit eens zo fraaie eiland nog altijd hard gewerkt om zaken te repareren, duidelijk valt te zien dat dit een zeer langdurig traject gaat worden. In Front Street, waar het team van Uw Hoofdredacteur is gelegerd, openen langzamerhand weer wat winkeliers hun deuren. Wel voelt men zich zeer onveilig, zo valt dagelijks te horen op straat. Het enkele feit dat ons team rondloopt in een justitiepak, levert steevast opgestoken duimen van voorbijgangers op. Het is werkelijk nauwelijks te bevatten wat de orkaan en de plunderingen die daarna plaatsvonden hebben aangericht.

Het team van Uw Hoofdredacteur is al weken druk met het voorbereiden van een enorme operatie die gisteren al in dagbladen op Curaçao werd aangekondigd. Alhoewel met veel betrokkenen was afgesproken dat deze operatie geheim diende te blijven, werd er klaarblijkelijk toch al snel gelekt. Iets wat Uw Hoofdredacteur overigens zeer bekend voorkwam vanuit eerdere ervaringen in het Caribisch gebied. En zo kan het dan ook zijn dat op de verschillende eilanden bekend is dat er een grote groep gedetineerden vanaf Sint Maarten zal worden overgebracht naar Curaçao en naar Nederland. Een klus die veel voorbereiding en afstemming vraagt, het is een ingewikkelde en grote operatie. Binnen enkele weken zal dit geheel gestalte moeten hebben gekregen. U leest er beslist meer over in een volgende editie van Een Zonnig Avontuur.

Over een uurtje vertrekt Uw Hoofdredacteur naar het parlementsgebouw van Sint Maarten. Zoals U wellicht weet, verbond Nederland aan het verstrekken van miljoenen voor wederopbouw van dit eiland, een aantal condities. Zo moet er een integriteitskamer worden ingericht en dient de grensbewaking onder het gezag van de Koninklijke Marechaussee te gaan vallen. Eisen waartegen de regering van Sint Maarten zich met hand en tand verzette. Een groep van acht politici kon zich in dat verzet niet langer vinden, naar men stelde omdat er aan de bevolking en aan de economische teloorgang van dit eiland moet worden gedacht. De acht ondertekenden een verklaring waarin zij stelden akkoord te zullen gaan met de Nederlandse voorwaarden. Daardoor heeft feitelijk de regering haar meerderheid verloren en is het de vraag hoe dit verder zal gaan. Welnu, daar zal het vanmiddag in het Parlement over gaan, waarbij het Uw Hoofdredacteur niet zou verbazen als er een motie van wantrouwen tegen de coalitie wordt ingediend. Wellicht heeft Uw Hoofdredacteur dan ook binnenkort een nieuwe gesprekspartner.

Gisteren gelukte het Hippie om iets te doen aan de snelheid waarmee het team zich over het eiland kan vervoeren. U moet namelijk weten dat de verkeersdrukte op Sint Maarten, met name in de spitsuren, enorm is. Een tochtje van ongeveer tien kilometer kan zomaar een uur in beslag nemen nu automobilisten rustig de tijd nemen om plotsklaps te stoppen en passagiers laten uitstappen of om een bekende te begroeten. Dat moest anders, zo besloot Hippie. En zo kon het dan ook zijn dat politieman Rob, bekend van eerdere edities, als reddende engel ging optreden. Hippe vroeg hem namelijk: “Ku’j ons neet help’n an zo’n blauwe zwaailampe Rob?” Rob zegde toe eens even in zijn winkel van Sinkel te gaan rondkijken. Dat duurde slechts een half uurtje. Trots kwam Rob samen met Hippie teruglopen met in de hand een blauwe zwaailamp. “Kiek, dat schut op”, zo berichtte Hippie met een verheugd gelaat. U begrijpt, de mannen van Uw Hoofdredacteur zullen zich voortaan wat sneller op weg kunnen begeven.

Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten