Totaal aantal pageviews

zondag 19 november 2017

Van zuurkool en de Goedheiligman....


Vandaag is het zondag 19 november 2017 geworden op het eens zo mooie eiland Sint Maarten. Het team heeft een rustig weekeinde, eigenlijk voor het eerst in een fiks aantal weken. Er waren weer de nodige ontwikkelingen de afgelopen dagen. Zo werd namelijk op vrijdagavond, onder het genot van veel muzikale klanken, de buitenbar van ons hotel officieel geopend. En om dat mee te kunnen maken waren ook de mannen uitgenodigd. De gehele buurt en vele notabelen uit de politiek bleken aanwezig te zijn. Wie ook aanwezig was, was Daniel San, onze Chinese kok. De teamleden vroegen Daniel of hij hen miste, en of dat de reden was voor zijn bezoek. Maar nee hoor, Daniel liet weten dat hij het een goed gebruik vond om zijn overburen te feliciteren met een eerste stap naar herstel. En dat is natuurlijk ook zo.

Overigens, na ongeveer acht weken lang alleen te hebben geteerd op Chinees voedsel, was Bullie het wel een beetje zat. “Ik wol eindelijk wel ens wat aans eten dan nasi. Ik goa wa’s effen op onderzeuk uut”, zo berichtte hij Uw Hoofdredacteur. En jawel hoor, na enige tijd te hebben rondgevraagd meldde Bullie dat er een plek op Sint Maarten zou zijn waar het mogelijk was om stamppotten te gaan eten. En zo kon het dan ook zijn dat het team, aan het einde van de vrijdagmiddag, op zoek ging naar passend voedsel. Na enige tijd te hebben rondgereden werd uiteindelijk CafĂ© Rembrandt bereikt. En zie, de menukaart liet zien dat het mogelijk was zuurkool, hutspot, boerenkool of erwtensoep te bestellen. In no time werd dan ook de bestelling van hutspot en zuurkool doorgegeven. De hutspot kwam met een gehaktbal en was bestemd voor Hippie. Uw Hoofdredacteur en Bullie daarentegen kozen voor de zuurkool, welke werd geserveerd met een halve rookworst. Pinoccio hield niet van aardappels zo liet hij weten. Hij werd later op de avond dan ook maar weer neergezet bij de Chinees.

Gisteren stond er een teamuitje op het programma. De reis voerde, per snelle veerboot, naar het peperdure eiland St. Barth, gelegen op ongeveer 25 kilometer van Sint Maarten. Het team werd, in de vroege ochtend, hartelijk verwelkomd door de kapitein. Deze meldde dat hij ons eerder in de week in uniform had gezien en ons daarom herkende. Onmiddellijk maakte Pinoccio van de gelegenheid gebruik om een plekje in de stuurhut te verwerven, hetgeen hem zowel op de heenreis als op de terugvaart gelukte. Trots als een pauw stond hij naast de kapitein en vroeg honderduit. Na een tocht van ongeveer 45 minuten werd St. Barth bereikt en vielen onmiddellijk de vele prachtige villa’s, vaak in het bezit van wereldsterren, op. Besloten werd om als eerste een eilandtour met een taxibusje te gaan maken. De taxichauffeur bleek een kloon te zijn van Luis de Funez en Engels te spreken met het Franse accent uit de televisieserie Allo, Allo. Het werd dus een boeiend ritje.

St. Barth bleek een fantastisch eiland te zijn. Mooi, opgeruimd en groen. Een hotelkamer kon helaas niet worden geboekt, zo berichtte Luis. Immers, ook op St. Barth had orkaan Irma veel schade veroorzaakt, met name aan hotels die aan de kust gelegen zijn. Zij hebben allemaal, voor een periode van zes maanden, hun deuren moeten sluiten om reparaties uit te kunnen voeren. Wel was het mogelijk om, wanneer de teamleden dat zouden willen, een mooi huisje te huren voor een weekje. De kosten daarvoor bedroegen slechts 25.000 US dollar! Na ampele overweging werd toch maar besloten niet op dit aanbod in te gaan. Het leek ons iets teveel van het goede. In plaats daarvan werd koers gezet naar Shell Beach, een strand geheel bedekt met schelpen. Een verkoelende duik in het azuurblauwe water kon al snel worden gemaakt. Heerlijk zo een dagje!

Na de zwempartij werd het tijd om te gaan lunchen. Welnu, dat gelukte, gedurende een periode van meer dan drie uren, uitstekend. In een achteraf straatje vonden we namelijk een lokale bistro waar het gezellig zitten was. Bullie en Hippie, beide niet erg taalvast in het Frans, hadden wat moeite met de menukaart. Hippie was er snel uit: “Ik nem Koot de Boef, da’s immers in mien vakgebied”. Bullie, normaal gesproken verzot op vissoep, liet weten geen vertrouwen te hebben in Soupe de Poison. “Ik et echt geen giftige soep”, zo berichtte Bullie. Uiteindelijk echter gelukte het om voor ieder teamlid een lekker hapje te regelen. Het etentje duurde lang, met name omdat kennis werd gemaakt met Olivier en Jean Luc, twee mannen afkomstig van het 900 kilometer verderop gelegen eiland Guadeloupe. Zij bleken tijdelijk werkzaam, voor een lokale bank, op St. Barth. Na een zeer onderhoudend gesprek nodigden zij vervolgens de teamleden uit om naar Guadeloupe te komen, alwaar hen een gratis verblijf werd aangeboden. U begrijpt, de telefoonnummers werden al snel uitgewisseld.

Het dagje naar St. Barth vloog werkelijk om. De terugreis diende, gevoelsmatig althans, alweer te snel te worden ingezet. Als een speer rende Pinoccio weer naar de stuurhut waarna, zo’n drie kwartier later, weer veilig Sint Maarten kon worden bereikt. Daar wachtte Pinoccio en Bullie nog een uitdagende klus. Immers zij hadden de heer Hosee, een man met woeste uitstraling, bekend gemaakt met de komst van Sinterklaas. Dat bracht Hosee in opperste verwarring nu hij slechts Santa Claus, de kerstman, bleek te kennen. De verwarring werd nog groter toen Pinoccio vertelde dat Sinterklaas zou komen op een wit paard. “No, thats impossible. He’s coming with his rendeers”, zo schreeuwde Hosee. Na het tonen van wat filmpjes van de aankomst van de Goedheiligman, werd Hosee al wat geloviger. Welnu, vanavond gaan Bullie en Pinoccio trachten om Hosee zijn schoen te laten zetten. Bij wijze van voorbeeld gingen de beide mannen hem vast voor.

Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten