Totaal aantal pageviews

woensdag 22 november 2017

Hulp van collega's...


Het is vandaag woensdag 22 november 2017 geworden op het enigszins bewolkte eiland Sint Maarten. Nog altijd wordt er, met man en macht, gewerkt aan de wederopbouw van dit beschadigde eiland. Heel voorzichtig openen sommige winkeliers weer hun winkeltjes, al geven zij allen aan bijzonder angstig te zijn voor de toekomst. Men voelt zich onveilig en ook gediscrimineerd. Toeristen zijn er niet of nauwelijks te bekennen op dit eens zo fraaie en drukke eiland. Weliswaar lijkt het zo te zijn dat er in de maand december vijf cruiseboten het eiland zullen aandoen, maar waar er dit normaliter honderd zijn betekent dit een enorme derving aan inkomsten. Nog altijd worden er mensen ontslagen en heeft de overheid inmiddels besloten, maandelijks aan gezinnen die daarvoor in aanmerking komen, boodschappenbonnen te gaan verstrekken. Uw Hoofdredacteur kan zich de zorgen van de winkeliers dan ook goed indenken, het wordt er niet beter op.

Na ruim een week te hebben gewacht op de juiste tekst voor hun beëdiging werden de collega’s van de Dienst Vervoer en Ondersteuning afgelopen week eindelijk daadwerkelijk inzetbaar. Vanaf het weekeinde zijn de mannen, vijftien in getal, in verschillende shifts belast met de beveiliging van de zwaar beschadigde gevangenis Pointe Blanche. Dit komt de veiligheid op Sint Maarten zeer ten goede. Wanneer U thans de berg, waarop het gevang is gelegen, op gaat rijden komt U op enig moment dan ook zwaarbewapende Nederlandse collega’s tegen. Geen overbodige luxe nu nog altijd de ringmuur van de gevangenis op verschillende plekken is omgevallen en scheuren vertoont. De komende zes maanden zullen deze collega’s er in elk geval voor zorgen dat de boel dicht blijft. Geen overbodige luxe!

Zoals U zich wellicht kunt herinneren uit eerdere edities, gebruikt het team van Uw Hoofdredacteur al maandenlang dagelijks een Chinese maaltijd. Al vanaf dag een serveert Daniel San, onze Chinese kok, een hoeveelheid voedsel die steevast te groot bleek te zijn. Dus, eveneens vanaf dag een, werd besloten om het resterende voedsel uit te delen onder wat minder bedeelde, maar hardwerkende, lokale zwoegers. Dat werd, zo kunt U zich wellicht indenken, enorm gewaardeerd en is zo langzamerhand verworden tot een traditie. En, zo kan het dan ook zijn dat de heren Hosee en Melvin zich, zo tegen een uur of vijf in de middag, komen melden voor een afhaalmaaltijd. Immers, zij zien er niet altijd even representatief uit waardoor Daniel San hen liever wat afzijdig houdt van andere restaurantbezoekers. Vanaf een uur of vijf nemen zij dan ook keurig plaats op een stoel buiten het restaurantgedeelte en wachten zij op wat komen gaat. Zo ongeveer tegen zeven uur wordt dan de maaltijd gereserveerd en wachten beiden netjes op hun beurt. Het is en blijft toch wel bijzonder op Sint Maarten.

Komende zondag ontvangt het team een oude bekende op Sint Maarten. Immers, dan arriveert Peter van der Sande, oud Hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen, op dit eiland. In zijn rol van toezichthouder op verschillende justitiële diensten bezoekt Peter verschillende eilanden in de omgeving. Nu moet U weten, Peter was degene die Uw Hoofdredacteur in 2009 vroeg om voor een fiks aantal jaren op Curaçao te gaan werken en daardoor ontstond een warme band. Het was dan ook een leuke verrassing toen er gisteren een mail binnenkwam op de computer waarin Peter aangaf het leuk te vinden om zondagmiddag af te spreken. Kijk, dat is nu nog eens een leuk verzetje nu zo langzamerhand toch wel het gemis van familie, vrienden en bekenden aan het toenemen is.

De komende dagen staan voor het team in het teken van het ontwikkelen van scenario’s voor de toekomst van de justitiële keten op Sint Maarten. Want, dat er nog heel veel gebeuren moet dat is wel duidelijk. Afgesproken is dat de mannen van het team aanstaande vrijdag een presentatie voor de Minister van Justitie zullen gaan verzorgen waarin die verschillende scenario’s aan de orde zullen komen. Dat wordt dan ook wel een tamelijk spannende dag, zeker wanneer U zich realiseert dat de huidige Minister al binnen een aantal weken plaats zal moeten maken voor een opvolger. Iets wat hopelijk niet tot al teveel vertraging in de planvorming zal leiden. Daar heeft namelijk niemand iets aan. Hoe het zal aflopen? U leest het vast en zeker in een der volgende edities van Een Zonnig Avontuur.

Wordt vervolgd…..   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten