Totaal aantal pageviews

dinsdag 28 november 2017

Lessen in topografie...


Op het eens zo fraaie eiland Sint Maarten is het vandaag dinsdag 28 november 2017 geworden. Terwijl het in ons thuisland Nederland bijzonder koud schijnt te zijn, staat de zon op Sint Maarten stralend aan de hemel en is het met een temperatuur van ongeveer dertig graden Celsius bijzonder warm. Al zeer vroeg in de ochtend, zo tegen de klok van zes, was Uw Hoofdredacteur op om te werken aan verschillende rapportages. Het was nog donker op dit eiland en de gevoelstemperatuur was heerlijk. Er waren al mensen aan het werk om de boulevard compleet te reinigen, van belang omdat komende zaterdag de Koning en diens eega Maxima op bezoek komen. Iets waar door velen reikhalzend naar wordt uitgekeken. Veel bewoners van Sint Maarten hebben namelijk al hun hoop op wederopbouw van het verwoeste eiland op Nederland gevestigd. Dagelijks wordt aan de teamleden gevraagd om vooral toch langer te blijven om de veiligheid van de bewoners te kunnen garanderen. Men is nog altijd zeer angstig voor wat de toekomst zal gaan brengen.

Ook Daniel San, onze Chinese kok, toonde zich ongerust over de veiligheid van zijn gezin. U moet weten, om zijn restaurant te kunnen betreden dient allereerst een trap te worden beklommen. Aan het begin van die trap bevond zich een houten deur, welke overigens nauwelijks kon worden afgesloten. Die deur werd dan ook, met enige regelmaat en met toestemming van Daniel San, in de ochtend geopend door Uw Hoofdredacteur teneinde gebruik te kunnen maken van een werkende internetverbinding. Echter, op advies van de teamleden besloot Daniel San dat het zo niet langer kon. En zo kan het dan ook zijn dat al vanaf de vroege ochtenduren ijzer wordt gesmeed en aan elkaar wordt gelast tot een stevige metalen toegangsdeur. Uw Hoofdredacteur hoeft zich geen zorgen te maken, zo berichtte hem Daniel San. Immers, hij wordt gewoon in het bezit gesteld van een sleutel van de nieuwe deur. Kijk, dat is nu nog eens service!

Om blijvend verzekerd te zijn van onze klandizie, investeerde Daniel San zelfs in een nieuwe koffiemachine. Het was namelijk tot voor kort zo dat wanneer er koffie werd besteld, deze bereid diende te worden vanuit een potje Nescafé. Nu is een zo’n kopje nog wel te verdragen, maar daar blijft het dan ook wel bij. Daniel San had dat goed in de smiezen en besloot de mannen van dienst te zijn door een geheel nieuw apparaat aan te gaan schaffen. Er kon zelfs heuse cappuccino door de machine worden vervaardigd, zo berichtte Daniel San. Om vervolgens een blikje koffiemelk in een kannetje te gooien om dat middels een stoompijpje te gaan verwarmen. Gelukkig had zich juist Jeroen, de nieuwe Hoofdofficier van Justitie op Sint Maarten, gemeld. Bereidwillig deed hij Daniel San voor dat er melk vanuit een pak diende te worden gebruikt welke vervolgens verwarmd diende te worden. Het lukte! En zo is het volledige team dagelijks verzekerd van een uitstekende kop koffie.

Zo langzamerhand raakt de druk wat van de ketel voor de verschillende teamleden. Nu er verschillende scenario’s voor de toekomst van de gevangenis zijn ontwikkeld ligt de bal bij de politiek. De nadruk ligt dan nu nog op het kunnen verkrijgen van noodzakelijke goederen en materialen om het gevang operationeel te laten zijn, zij het in sterk afgeslankte vorm. Dat valt lang nog niet mee nu allerlei procedures dienen te worden nageleefd die zijn ontwikkeld in andere gebieden dan op dit eiland. Stap voor stap, en soms met engelengeduld, worden er succesjes geboekt. Een mooi succes werd behaald door Pinoccio, die eigenstandig een sponsor voor sportmaterialen wist te strikken. Deze sponsor verzorgt het transport en de installatie van professionele basketbalpalen en voetbaldoelen. Zo kan de aanwezige gedetineerden in ieder geval nog enig vertier worden geboden! Een mooie actie van Pinoccio die zeker waardering verdient.

Als laatste punt dan toch nog even terug naar Daniel San, de Chinese restauranthouder die ons telkenmale in de gelegenheid stelt zijn etablissement als kantoor te gebruiken. Hij toont zich al geruime tijd zeer geïnteresseerd in Nederland. Hij vraagt dikwijls naar de gang van zaken in ons kikkerlandje, waar hij tot voor kort eigenlijk nauwelijks iets van leek te weten. Wel wist Daniel San waar Nederland lag, zo wist hij te melden. “Immers, het grenst toch aan Zuid-Frankrijk en tegen Spanje aan”? zo vroeg hij aan Pinoccio. Nu is Pinoccio een specialist op het gebied van de digitale snelweg en maakt hij, met grote regelmaat, gebruik van Google translate. Hij slaagt er dan ook steevast in om Nederlandse uitspraken prima te vertalen in het Chinees. En zo kon het dan ook zijn dat Pinoccio, in een mum van tijd, een kaart van Europa kon presenteren waarop, in Chinese karakters, te lezen viel welke landen er zich bevinden. Uitermate dankbaar liet Daniel San weten zeer verheugd te zijn met de lessen topografie. Waarvan akte!

Wordt vervolgd…..    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten