Totaal aantal pageviews

maandag 2 oktober 2017

Een Chinees gezegde: eerst nummer 1...


Het is op het door de orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten inmiddels maandag 2 oktober 2017 geworden en Uw Hoofdredacteur heeft er met zijn mannen alweer een lange werkdag opzitten. Vanaf het deels ingestorte dak, van het een paar weken geleden vast nog prachtige hotel, werden al vanaf de vroege ochtend telefoongesprekken gevoerd omdat er op die hoogte nog enigszins sprake is van een werkende telefoonverbinding. Uitkijkend over de huizen valt te ontdekken dat daken ontbreken; een beeld wat over het grootste gedeelte van het eiland hetzelfde is. De eilandbewoners tonen zich, wanneer Bullie, Pinoccio en Uw Hoofdredacteur zich in uniform op straat vertonen, uitermate blij met onze aanwezigheid. Steevast worden we aangesproken met de mededeling dat men zich niet veilig voelt en dat men verheugd is dat Nederland hen ondersteuning biedt.

Gisterenmiddag sprak het team van Uw Hoofdredacteur een vijftigtal winkeliers die tot voor kort hun waren te koop aanboden in de drukste winkelstraat van Sint Maarten: Front Street. Zij verloren allen een vermogen, niet aan nature zoals ze zeiden, maar aan human nature. Nog tijdens de orkaan immers, terwijl Sint Maarten in het oog ervan lag, werden hun winkels compleet vernield door grote groepen mensen die uit etalages en winkels roofden wat er ook maar te pakken viel. De angst viel nog in de ogen van de winkeliers waar te nemen. Ze werden beroofd van juwelen, horloges, immense televisies etc. De Apple-store, zo vertelde men, was binnen een half uur volledig leeggehaald. “Wij durven onze winkels niet meer te openen”, zo berichtte men. Daarbij is men er zich van bewust dat er dan voorlopig waarschijnlijk geen enkele toerist dit ooit zo fraaie eiland zal komen bezoeken. Diep, diep menselijk leed, een ander woord heeft Uw Hoofdredacteur er niet voor.
Uw Hoofdredacteur en zijn team hebben zich de afgelopen dagen regelmatig over Sint Maarten moeten verplaatsen om verschillende justitiƫle organisaties te kunnen bezoeken. Het blijft een enorm vreemde gewaarwording om volledig ingestorte hotels, huizen, elektriciteitscentrales en boten te zien. Een macaber beeld, helemaal bij avond. In ons hotel, Uw Hoofdredacteur schreef het waarschijnlijk al eerder, is nauwelijks een balustrade nog heel. Het maakt in ieder geval dat je goed uitkijkt waar je lopen kunt. Vandaag was ons team op zoek naar het Miss Lalie Center, een inrichting voor jeugdigen. De weg ernaar toe bleek nog niet zo gemakkelijk te vinden. Gelukkig beschikt het team over een nimmer aflatende spreekbuis in persoon van Pinoccio. In zijn beste Engels besloot hij dan ook de weg te gaan vragen aan een toevallig passerende voorbijgangster. Een gesprek dat toch al snel een kwartiertje duurde en niet tot enige vooruitgang leek te gaan leiden. Althans, tot op het moment dat de dame meldde hoe jammer het toch was dat Pinoccio geen Nederlands sprak. Het Miss Lalie Center was vervolgens snel gevonden.

Ook de komende dagen zitten alweer helemaal vol met afspraken, Uw Hoofdredacteur en zijn beide kompanen rennen van hot naar her. Gelukkig blijft Bullie onverstoord brommen en blijkt Pinoccio onuitputtelijk zijn stembanden te trainen. Gelukkig is het zo dat Tiny, de huisbaas van het hotel, begrip toonde voor het leed dat Uw Hoofdredacteur door het enorme gesnurk van Bullie en Pinoccio werd aangedaan. Hij bleek inmiddels een klein kamertje voor bewoning geschikt te hebben gemaakt en bood dat Uw Hoofdredacteur aan. Weliswaar ontbreekt de balkonbalustrade, maar een kniesoor die daarop let. Het enige wat Uw Hoofdredacteur nu mist is zijn dagelijkse boterham nu beide mannen hem tot overloper hebben bestempeld.
Gelukkig is er echter nog altijd onze trouwe vriend Foo Ho, die zijn Chinese etablissement voor ons heeft omgetoverd tot kantoorruimte van waaruit we in de avonduren onze mail kunnen verzenden. Keurig heeft hij wat kleurige lampions boven onze tafeltjes opgehangen en voorziet hij ons van een warme maaltijd. Omdat het kiezen uit een lijst van 164 Chinese gerechten ons niet echt gemakkelijk bleek af te gaan, verzon Pinoccio een list. “Wie begint gewoon bie nummer 1 op de lieste, de dag van morgen nemt wie nummer 2 enzovoort.” Uw Hoofdredacteur had beter moeten weten. Immers, nummer 1 op de lijst bleek te leiden tot het uitserveren van een enorme hoeveelheid kroepoek en ook niet meer dan dat. Uw Hoofdredacteur is, zo zult U begrijpen, dan ook zeer benieuwd wat het menu onder nummer 2 zal gaan brengen vanavond.

De komende dagen zullen we tamelijk veel vertoeven in de Point Blanche, de enige gevangenis die dit eiland telt. Gezien de beschadigingen die de orkaan aanrichtte, een grote en ingewikkelde klus. Nu is er op dit eiland geen Gamma te bekennen, maar wel een Kooyman bouwstore. Die zullen we veelvuldig gaan bezoeken, zo schat Uw Hoofdredacteur in. Iets wat afgelopen zaterdag ook al op de rol stond toen het team werd aangesproken door een dame op leeftijd. Het gelukte haar maar niet haar dak te dichten en daardoor had zij veel last van lekkage in haar huis, Dat ging Bullie erg aan het hart en daarop besloot het illustere tweetal zich eens even een beeld te gaan vormen van de situatie bij het omaatje thuis. Daarvan keerden Bullie en Pinoccio echter snel terug. Het bleek namelijk dat het imposante bankstel van het omaatje in beslag werd genomen door een fiks uit de kluiten gewassen kleinzoon. Hij hield echter niet van werken en had lichtelijk last van hoogtevrees. Uw Hoofdredacteur vreest dat Bullie vervolgens wat gebromd heeft en besloten heeft het dak te laten voor wat het was.

Wordt vervolgd….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten