Totaal aantal pageviews

zondag 8 oktober 2017

Pinoccio als genie!


Het is inmiddels zondagochtend 8 oktober 2017 geworden op het grotendeels verwoeste eiland Sint Maarten. Nog elke dag verbazen Bullie, Pinoccio en Uw Hoofdredacteur zich over het enorme geweld waarmee de orkaan Irma over dit eiland is getrokken. Waar je ook maar kijkt: gezonken boten, totaal verdwenen daken en huizen en hotel die waarschijnlijk voor zeer lange tijd geen inkomstenbron zullen kennen. Dat heeft enorme consequenties, zo werd Uw Hoofdredacteur de afgelopen dagen wel duidelijk. Nu er geen geld wordt verdiend omdat toeristen ontbreken, worden er massaal mensen ontslagen. Dat zal zich de komende maanden vast en zeker gaan wreken, zonder inkomen geen voedsel immers. Uw Hoofdredacteur is dan ook bijzonder benieuwd hoe de lokale overheid daarmee zal omgaan.
Het Rode Kruis doet goed werk. Op veel plekken op het eiland tref je hun teams aan. Men houdt zich bezig met de distributie van water, waar velen een gebrek aan hebben. Daarnaast is men druk doende met het opzetten van soupkitchen, een soort van foodtruck waar de bewoners van Sint Maarten gratis een kop soep kunnen afhalen. Het blijft schrijnend om de verhalen te vernemen van inwoners die hun hele hebben en houwen verloren en ook geen enkele mogelijkheid zien om te werken aan hun toekomst. Welhaast iedereen die je tegenkomt en spreekt vraagt naar de rol van Nederland. “Kunnen jullie ons niet helpen? Waarom kunnen we geen Nederlandse gemeente worden?” Het blijft ingewikkeld om uit te leggen aan deze bewoners.


De afgelopen dagen waren lang voor Uw Hoofdredacteur en zijn team. Vele, vele uren werden besteed aan het organiseren van extra detentiecapaciteit op dit eiland. Inmiddels werden er bedden gescoord, lijkt er de mogelijkheid te bestaan om matrassen te verkrijgen en wordt het gebouw schoongemaakt. Gisterenochtend diende het team zich al in de vroege ochtend te melden bij het Diamond Resort. Een immens hotel, beschadigd weliswaar, en geheel in beslag genomen door het Nederlandse leger. Uw Hoofdredacteur en zijn beide kompanen werden verwacht in de zogenaamde obs-room. Vergezeld door verschillende politieagenten van Nederlandse makelij werd de situatie van het detentiecentrum besproken. Onder leiding van een adjudant werd duidelijk dat deze mannen, behorende tot de genietroepen, voor ons het een en ander gaan betekenen de komende week.
Het dak, behoorlijk verwoest, zal door de mannen worden gedicht. Bedden worden door hen getransporteerd vanaf de plaats waar Uw Hoofdredacteur ze aantrof, onderin een kelder van een totaal verwoest pand. De bedden zullen door de troepen worden vastgezet en elektra en watervoorzieningen worden gecontroleerd en gerepareerd. Handige jongens, dat moet gezegd. Daarnaast uitermate bereidwillig om onze wensen te laten promoveren tot Prio 1! Dat biedt dan ook perspectief.

Communiceren met Nederland blijft lastig nu een werkende internetverbinding slechts sporadisch voorhanden blijkt te zijn. Het vinden van een goedkope telefoon om een hotspotverbinding op te zetten gelukte ook niet echt. Winkeliers die tot voor kort zulke artikelen aanboden zagen veelal hun winkels compleet leeggeroofd. Het blijft derhalve enigszins behelpen, maar daarin gaat hopelijk de komende weken wat verbetering plaatsvinden. Het is nu eenmaal niet anders! Wat wel werkt is de voedselvoorziening voor het team van Uw Hoofdredacteur nu Foo Ho, onze Chinese vriend, dagelijks bereid blijft om in de avonduren, juist voor het ingaan van de avondklok, een voedzame maaltijd te bereiden. Uw Hoofdredacteur moet zeggen, niet alles is even smakelijk, maar Foo Ho doet zijn uiterste best.

Waar klaarblijkelijk ook niet altijd rekening mee gehouden wordt, is het tijdverschil met Nederland. U moet weten, op dit eiland is het 6 uur vroeger dan dat in Nederland het geval is. Met name telemarketingbedrijven laten zich hier niets aan gelegen liggen en zijn dus alleszins in staat om Uw Hoofdredacteur om half drie in de nacht met een aantrekkelijk abonnement te wekken. Wanneer Uw Hoofdredacteur dan meldt op Sint Maarten te verblijven luidt veelal de reactie: “Oh, wat heerlijk.” U begrijpt, van deze bedrijven heeft Uw Hoofdredacteur niet echt een hoge pet op.
Overigens startte de dag voor Uw Hoofdredacteur en zijn mannen met de blijde mededeling dat er vandaag opnieuw geen water beschikbaar zou zijn voor een eventuele toiletspoeling. De heer Pinoccio, inmiddels voor geen kleintje meer vervaard, wist in no time een oplossing te verzinnen in de vorm van een enorme emmer water. Hij ontpopt zich steeds meer tot steun en toeverlaat, reden waarom Uw Hoofdredacteur denkt dat binnenkort het moment weleens aangebroken zou kunnen zijn dat Pinoccio overstapt naar de gelederen der genie. Immers, ook het uitvouwbare papier van Chinese makelij met ongekende lijmkracht, waardoor enorme hoeveelheden vliegen het loodje leggen, kwam uit zijn koker!

De regering van Sint Maarten heeft in haar wijsheid besloten, juist nu medewerkers van de overheid weer enigszins hun werk begonnen op te pakken, om de dag van morgen te bestempelen als nationale vrije dag. Ook winkels, banken etc. zullen morgen dus gesloten zijn. Dat gooit wat roet in het eten van Uw Hoofdredacteur. Immers, er dienen goederen te worden aangeschaft om de boel weer aan het draaien te krijgen. Maar goed, ook hiervoor geldt: het is even niet anders! Wat er de komende dagen weer te gebeuren staat? U leest het vast en zeker in een nieuwe editie van Een Zonnig Avontuur!

Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten