Totaal aantal pageviews

dinsdag 3 oktober 2017

Een warme kapper.....


Inmiddels is het dinsdag 3 oktober 2017 op het warme en gehavende eiland Sint Maarten. Vanaf het balkon van de kamer van Uw Hoofdredacteur vallen nog altijd boten waar te nemen die door orkaan Irma op de kade zijn gegooid. Een enorm Nederlands marineschip, de Karel Doorman, is de haven binnengevaren om vervolgens een enorme hoeveelheid politieauto’s en allerhande goederen uit haar ruim te lossen. Er wordt hard gewerkt door diverse hulporganisaties en vele militairen. Het Rode Kruis verricht goede diensten. Je moet ook ergens beginnen, als je de enorme schade opneemt zou de moed je in de schoenen zakken. Mensen praten elkaar moed in en welhaast elke voorbijganger verzekert ons op ieder willekeurig moment hoe dankbaar men is voor onze bijdrage aan de veiligheid van de bevolking.

Na al bijna een week geleden te zijn aangekomen op dit eiland, vormen we een herkenbaar trio voor de bewoners van Front Street, de belangrijkste winkelstraat van Sint Maarten. Geen winkel is er open trouwens, maar dat even terzijde. Zoals gezegd, men leert ons kennen hetgeen niet in de laatste plaats is te danken aan de herkenbare DV&O-kleding die ons door collega’s in Assen werd aangemeten. En, zo kon het dan ook zijn dat Pinoccio en Uw Hoofdredacteur, toen zij gezamenlijk onderweg waren, werden aangesproken door een persoon die zo zou kunnen behoren tot de cast van Pirates in the Caribbean. De man leek erin geslaagd te zijn om zijn fles water, waarschijnlijk verkregen bij de waterdistributie, om te ruilen voor een fikse fles whisky. Althans, dat deed zijn articulatie vermoeden. “Where’s that other guy?” Natuurlijk vermoedde Uw Hoofdredacteur wel dat het zou gaan om collega Bullie, die volgde op een afstand van circa 100 meter. Pinoccio kon het niet laten en vroeg: ”Which other guy?” Waarop de man de onsterfelijke woorden sprak: “You know, that knucklehead!” Vragend keek Uw Hoofdredacteur Johnnie Walker aan. Echter, toen de man vervolgens Bullie spotte en hem onmiddellijk omhelsde, werd alles duidelijk. Knucklehead it is!

Het vlaggenschip van de Nederlandse marine, de Karel Doorman voer dus vandaag de haven van Sint Maarten binnen. Een schip zo groot als een flatgebouw, zo lijkt het wel. Een van de immense kranen aan boot was gistern de gehele dag bezig met het lossen van materialen, goederen en vervoermiddelen. De kade stond vol met een politie-commandopost en vele voertuigen voorzien van het logo van de Nederlandse hermandad. Vandaag, toen het team van Uw Hoofdredacteur een Caribische collega afzette bij het hoofdbureau van politie, stond er het gehele wagenpark uitgestald. Een indrukwekkend gezicht.

Vanochtend vertrokken Bullie, Pinoccio en Uw Hoofdredacteur naar Simpson Bay, gelegen op een behoorlijke afstand. Er zou een bezoek worden gebracht aan het grenshospitium, een al enige jaren leegstaande detentielocatie. Immers, er is grote behoefte aan extra detentiecapaciteit nu de politiecellen vollopen met opgepakte plunderaars. De eerdergenoemde Caribische collega werd bij het Ministerie opgepikt om Uw Hoofdredacteur en zijn mannen te begeleiden. Na een lange reis, die stapvoets moest worden afgelegd door het vele verkeer, werd de locatie bereikt. “We moeten alleen even wachten op een sleutel, die zijn ze even aan het zoeken”, zo berichtte de collega. Met in de rugzak al diverse Caribische ervaringen van weleer, bedacht Uw Hoofdredacteur dat even zoeken weleens even langer kon gaan duren. Hetgeen klopte overigens. Al een uur of twee later immers meldde zich een schoonmaker die nog in het bezit bleek te zijn van een passende sleutel. Een rondleiding volgde en maakte duidelijk dat we de komende dagen gaan proberen deze locatie snel weer operationeel te krijgen.

De dag eindigde voor Uw Hoofdredacteur persoonlijk in een sauna. Althans zo voelde het. Wat was namelijk het geval? Welnu, Bullie en Pinoccio verzekerden Uw Hoofdredacteur dat het zo niet langer kon: “Ie mot noar ’n kapper hen. Ie hebt floez’n an de kop.” Daarmee werd klaarblijkelijk gedoeld op de uitdijende haardos van Uw Hoofdredacteur. De mannen lieten er geen gras over groeien en benaderden onmiddellijk een hen bekende lokale bewoner. Deze man, die zelf overigens de laatste jaren geen kapperszaak van binnen had gezien, wist wel raad. “I know a very good barbershop. It’s my friend who will make de Hoofdredacteur very handsome!” Dat leek Uw Hoofdredacteur overigens een loze belofte, maar goed, je kunt nooit weten. Snel werd Uw Hoofdredacteur dan ook begeleid naar een enigszins smoezelig hokje, waar een kloon van Puff Daddy met vaardige hand een schaar bediende. De thermometer in het hokje gaf aan dat de temperatuur was opgelopen tot 50 graden Celsius. De airco deed het sedert de orkaan niet meer, zo gaf Puff aan. Uw Hoofdredacteur pufte.
In deze sauna werd Uw Hoofdredacteur vervolgens genood zitting te gaan nemen in een lederen zetel. De nek van Uw Hoofdredacteur werd voorzien van een rol keukenpapier waarna de messen werden geslepen. U begrijpt het al: de temperatuur liep tot zodanig grote hoogte op dat het keukenpapier verpulverde in de nek van Uw Hoofdredacteur door het vele transpiratievocht. Afkomstig van de kapper wel te verstaan! Puff bleek een meester in zijn vak, al werd Uw Hoofdredacteur ontdaan van een grotere hoeveelheid haar dan bij de onderhandelingen was afgesproken. Aan het einde van de knipbeurt werd Uw Hoofdredacteur een soort van gepoedercoat toen hij werd bestoft met een enorme poederkwast voorzien van enorme hoeveelheden wit talkpoeder. Het prachtige uniform van Uw Hoofdredacteur zag er plots geheel anders uit en leek op dat van een admiraal. Een warme bakker is er momenteel op dit eiland niet te vinden, een warme kapper dus wel!
Wordt vervolgd…..

1 opmerking:

  1. Heel veel succes daar en doe Rob en Evert de groeten!!

    BeantwoordenVerwijderen