Totaal aantal pageviews

maandag 9 oktober 2017

Het dak op!


Het is rustig op het grotendeels verwoeste eiland Sint Maarten op deze maandag 9 oktober 2017. Iedere inwoner van dit eiland heeft vandaag namelijk een vrije dag toegekend gekregen van de regering. Iets wat waarschijnlijk hoognodig was toen het eiland gisterenmiddag en avond werd geteisterd door enorme regenval. Nu moet U weten, veel woningen verloren hun daken. En zo kon het dan ook zijn dat Uw Hoofdredacteur vele bewoners vanochtend weer aan de grote schoonmaak zag. Zo ook in het gevang dat Uw Hoofdredacteur met zijn beide kompanen bewoonbaar aan het maken is. Juist was er een verdieping schoongemaakt of de mannen stonden vanochtend wederom tot hun enkels in het water. Opnieuw beginnen dus!
Vanochtend meldden zich ook de mannen van de genie aan de poort. De gehele dag zijn zij al druk doende met het repareren van het dak en transporteerde een andere groep militairen vele bedden naar het gebouw. Met een heuse lasser aan het roer gaan zij trachten deze eenpersoonsbedden om te bouwen tot stapelbedden. Collega Bullie is enorm met de komst van de genietroepen in zijn sas; bouwen is zijn passie. Vastgehouden door een potige militair hing Bullie op zijn kop diep in een waterput om de vlotter te repareren. Iets wat hem uitstekend bleek af te gaan toen even later de put zich daadwerkelijk vulde met water. Langzaam maar zeker komen we er dus wel.

Pinoccio is verheven tot sleutelbewaarder nu hij in het bezit werd gesteld van een enorme kist met sleutels van het gevang. Elke deur werd door hem persoonlijk gecontroleerd op een juiste werking. Gewapend met een W-40 spuitbus oliede Pinoccio ieder slot. Ze gaan weer keurig open en dicht, weer een beetje opgeschoten dus. Geen bedden zonder matras, zo meldde Uw Hoofdredacteur U al in een eerdere editie van Een Zonnig Avontuur. En, zo kon het dan ook zijn dat hedenochtend een bezoek werd gebracht aan de plaatselijke matrassenfabriek. Een immens pand bleek volledig te zijn ingestort. Op de puinhopen was een vlaggetje aangebracht waarop stond vermeld dat de productie van matrassen gewoon zou doorgaan, ditmaal vanuit het woonhuis van de eigenaar. Welnu, die informatie bleek correct nu we enige tijd later een woonhuis volgestopt met matrassen aantroffen. Ook het probleem van de matrassen gaat dus tot het verleden behoren.
Gisteren was het een enigszins bijzondere dag voor Uw Hoofdredacteur. Immers, het was de trouwdag van Moeder de vrouw en Uw Hoofdredacteur. Een heuglijk feit dat derhalve op afstand diende te worden gevierd, toch vreemd. Gelukkig stuurde Moeder de vrouw een mooi filmpje op. Wat was namelijk het geval? Welnu, dochterlief Julia was door de schooldirecteur gevraagd om in de plaatselijke kerk een inzamelingsactie voor de gedupeerden op Sint Maarten aan te kondigen. Dat deed dochterlief met verve waardoor Uw Hoofdredacteur zeer werd ontroerd. Een optreden en een dochter om trots op te zijn! U kunt dat via deze link nog eens rustig bekijken.

Vanaf het hoge dak van het te openen detentiecentrum was goed waar te nemen hoeveel schade er eigenlijk is aangericht op dit tot voor kort zo fraaie eiland. Daken die volledig zijn verdwenen, roltrappen die in enorme kantoorpanden gewoon naar beneden zijn gestort en vele gezonken boten. Zo af en toe valt er nog een mast van een gezonken schip waar te nemen die boven de zeespiegel uitstijgt. Het blijft een bizarre waarneming en doet Uw Hoofdredacteur af en toe vermoeden dat hij in oorlogsgebied verblijft. Je zou niet weten waar je het eerst moet beginnen. Ook het vliegveld heeft enorme schade opgelopen. Er langs rijdend bleken diverse kleinere vliegtuigen ondersteboven te zijn geparkeerd door de orkaan. Het is niet te bevatten met welk een geweld orkaan Irma dit eiland heeft gepasseerd. U leest er vast en zeker meer over in een van de volgende edities van Een Zonnig Avontuur vanuit de Cariben.

Wordt vervolgd…..  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten