Totaal aantal pageviews

vrijdag 27 oktober 2017

Even weg.....


Het is vandaag vrijdag 27 oktober 2017 op het zonnige eiland Sint Maarten. Nog altijd is de schade, aangericht door orkaan Irma, bijzonder groot. Weliswaar wordt er door de bewoners fiks aan daken geklust en wordt er een enorme hoeveelheid rommel opgeruimd, de vernielingen zijn enorm. Het team van Uw Hoofdredacteur loopt op zijn tanden, nu al wekenlang zeven lange werkdagen per week een gewoonte zijn geworden. De benzine lijkt een beetje op, zo zou je kunnen zeggen. Om weer even bij te tanken neemt Uw Hoofdredacteur zijn mannen even een paar dagen mee. Even van het eiland af om frisse moed te verzamelen. De tocht zal voeren naar een van de kleinste landingsbanen ter wereld, die van Saba. Na een vlucht van ongeveer 13 minuten zal het toestelletje er hopelijk in slagen om de mannen veilig af te leveren voor wat welverdiende rust.
Vanmiddag, tegen drie uur plaatselijke tijd, staat enig plechtig ceremonieel op het programma. Zoals U al eerder hebt kunnen lezen in een der vorige edities, werd er extra detentiecapaciteit gerealiseerd in Simpson Bay. Er zal plaats zijn voor zestig gedetineerden. Wekenlang werd er hard aan gewerkt door troepen van de Genie en door het team van Uw Hoofdredacteur. En, eindelijk is het dan zover. Hedenmiddag zal de Minister van Justitie, de heer Boasman, het gebouw formeel in zijn bezit krijgen. Door Pinoccio werd een fraai velours kleedje opgeduikeld waarop de sleutel van het gevang, voorzien van een mooi kleurig lint, is aangebracht. U begrijpt het vast en zeker al, die sleutel zal vanmiddag aan de Minister worden overhandigd. Dat zal beslist mooie plaatjes opleveren.
Gisterenavond werd er, zoals te doen gebruikelijk, weer genoten van een overheerlijke Chinese maaltijd. Zoals steevast het geval is, werd ook dit keer Pinoccio bereid gevonden de bestelling te plaatsen. Dat is overigens altijd een heel gedoe. Pinoccio werpt een blik in het menu, dat voor het overgrote deel slechts Chinese karakters bevat, kijkt daarbij uitermate intelligent en bestelt vervolgens in het Engels bij Daniel San, de Chinese kok. Daniel San vertaalt het Engels van Pinoccio dan vervolgens weer in Chinese karakters waarna het bonnetje wordt ingeleverd bij de keuken. U begrijpt, dat ritueel neemt, over het algemeen, nogal wat tijd in beslag. Om dat proces enigszins te stroomlijnen bedacht Pinoccio een list. En, zo kon het dan ook zijn dat de bestelling van gisterenavond door Pinoccio, door hemzelf, werd opgetekend in Chinese karakters. In opperste verwarring nam Daniel San het briefje in ontvangst. In zijn beste Engels maakte hij Pinoccio duidelijk dat het bonnetje geen voedsel omschreef, maar slechts het nummer dat voor het menu stond. Volgende keer beter dan maar.
In alle vroegte had Uw Hoofdredacteur hedenochtend alweer overleg met collega’s in Nederland. Daarna volgde er een uitgebreid overleg met de Minister van Justitie en diens stafmedewerkers. Aan beide zijden van de oceaan is er inmiddels overeenstemming voor het te volgen plan, en dat is mooi. Het lijkt erop dat het team van Uw Hoofdredacteur de wind weer even in de zeilen heeft gekregen, iets wat overigens ook hoognodig was. Stapje voor stapje komen we er dus wel. Na de oplevering van Simson Bay kunnen we eindelijk de bakens verzetten en ons richten op de situatie in Point Blanche, feitelijk de enige gevangenis die dit eiland rijk is. Gelegen bovenop een hoge berg, is ook op die locatie de schade groot. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het opstellen van een bouwkundig rapport. Aan de hand van dat rapport kunnen we een plan maken voor de korte en de langere termijn. Want dat er het nodige dient te gebeuren is wel duidelijk. Hoe dat zal gaan? U leest er beslist meer over in een volgende editie van Een Zonnig Avontuur!
Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten