Totaal aantal pageviews

zaterdag 23 februari 2013

Wok the dog!

Het is weekeinde op Curaçao! Een zeer drukke werkweek is gisteren aan het einde van de middag geëindigd en inmiddels is het zaterdagochtend de 23e februari geworden op dit zo zonnige eiland. Zoals regelmatig het geval is, schijnt de zon met kracht en is het op het terras van Huize Hoofdredacteur, met op de achtergrond een verkoelend briesje, uitermate aangenaam qua temperatuur. Het weekeinde is aangebroken en dus wachten er Uw Hoofdredacteur twee volle dagen om weer wat bij te komen van de hectiek waarvan het immers de afgelopen werkweek bol stond. Vandaag bestaat dat bijkomen uit een reisje richting zang- en blokfluitles van de oudste olijkerd, Julia geheten. Vandaag zal zij een poging doen om een volgende kleur band tijdens het blokfluiten te bemachtigen. U moet namelijk weten dat de blokfluitles is omgedoopt tot blokfluitkarate. Dat betekent dat wanneer bepaalde melodieën kunnen worden gefloten, een felgekleurd bandje de blokfluit gaat versieren. Voor vandaag dient het nummer "When the Saints go marching in" ten gehore te worden gebracht. Uw Hoofdredacteur zal het boeiende schouwspel aandachtig waarnemen om vervolgens, op de dag van zondag, dezelfde olijkerd te kunnen feliciteren met haar zevende verjaardag. U ziet, er valt weer eens voldoende te beleven op Curaçao dit weekeinde!
 

Een van de logees in Huize Hoofdredacteur, te weten Oom Albert, is tweetalig. Hij spreekt namelijk Nederlands (in beperkte mate) en Twents (in iets minder beperkte mate). De laatste weken leverde dat, bij tijd en wijle, weleens wat problemen op nu hij, in de omgeving van Boca Sami, regelmatig staande werd gehouden door automobilisten en voetgangers die hem, veelal in het Engels, de weg vroegen naar een bepaalde locatie. Met handen en voeten, in een soort vreemde gebarentaal, wees Oom Albert dan, zoals altijd allervriendelijkst, de weg. Het stak hem echter toch wel wat dat zijn kennis van de Engelse taal feitelijk nihil was. Nu echter de Olijke Twee sinds jaar en dag Engels krijgen aangeboden in hun lespakket, besloot Oom Albert enige kennis bij de Olijke Twee op te doen.

Zo leerde hij dagelijks een aantal woorden die hem gisteren, zo leek het althans in eerste instantie, uitermate goed van pas kwamen. Wederom stopte er namelijk een weggebruiker om, in vloeiend Engels, te vragen naar een locatie. Oom Albert stond hem olijk lachend te woord: "Goodmorning. How are jou? With mij geet ut good! Jou see? I wok the dog!" De chauffeur keek eens naar het hondje wat Oom Albert aan zijn lijntje had, keek vervolgens naar zijn, naast hem in de auto zittende trouwe viervoeter, en verdween sneller dan de snelheid van het geluid. Gelukkig gelukte het de beide olijkerds om Oom Albert, enige tijd later, aan te leren dat er een subtiel verschil bestaat tussen de Engelse woorden "walk" en "wok". Nu maar hopen dat het goed komt!

Eindelijk is het dan zover. Nadat Curaçao alweer een jaartje of zo geleden, op verschillende plaatsen, het zogenaamde "Betaald Parkeren" heeft ingevoerd, zijn kortgeleden ook daadwerkelijk de sanctiemogelijkheden op het eiland aangekomen. Per boot arriveerden namelijk tientallen wielklemmen, waardoor het mogelijk is om illegaal geparkeerde voertuigen langer vast te houden. Bij het aanbrengen van een zodanige wielklem wordt het geheel daarna eerst pas verwijderd wanneer er een boete is betaald. De boete bedraagt overigens ongeveer (omgerekend) tien euro, waarvoor U dan overigens wel de gehele dag kunt blijven staan. Dat is niet echt duur dus, en waarschijnlijk de reden dat veel automobilisten kiezen voor een klem in plaats van te kiezen voor een ticket uit de parkeerautomaat, wat beduidend duurder is. Voor het luttele boetebedrag krijgt U dus veelal een uitstekende parkeerplaats en wordt, wanneer U eraan toe bent, de wielklem bijzonder snel en uitermate vriendelijk verwijderd. De invoering van de wielklem is inmiddels dan ook al, binnen korte tijd, verworden tot een enorm succes. Ondernemers, winkelend publiek, dagjesmensen en noem maar op, zij allen lijken massaal te kiezen voor een wielklem. Nu ook de plaatselijke Hermandad voor deze optie gekozen lijkt te hebben, zal het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd zijn alvorens geheel autorijdend Curaçao is voorzien van een klem. U zult het, vanzelfsprekend, kunnen vernemen in een volgende editie van "Een Zonnig Avontuur!"

Wordt vervolgd.....   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten