Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 april 2013

"Even wuiven Willem!"

In het Caribisch deel van het Koninkrijk, zoals de zojuist geïnstalleerde Koning Willem-Alexander het op het balkon van het Paleis op de Dam noemde, is het Koningsdag 30 april 2013 geworden. Een zeer bijzondere dag, ook op Curaçao waar het inmiddels nog aardedonker is. Uw Hoofdredacteur zit buiten op zijn veranda, luisterend naar het geklots van de golven en heeft zojuist Moeder de vrouw weer naar haar warme mandje zien vertrekken. Dat echter niet vooraleer, met tranen in de ogen, werd gekeken naar de ceremonie die leidde tot een nieuwe Nederlandse Koning en Koningin. Voorwaar een bijzonder beeld, zo'n 8000 kilometer ver van huis, om zoveel oranjegekleurde mensen enthousiast te zien en horen juichen op het moment dat Beatrix het abdicatiedocument tekende.

In Huize Hoofdredacteur startte het proces naar de installatie van de nieuwe Koning al gisterenavond, toen Uw Hoofdredacteur persoonlijk zeer vroeg in de avond te horen kreeg dat "het tijd werd om te gaan slapen." De wekker diende immers ingesteld te worden om 03.45 uur, het moment waarop Uw Hoofdredacteur door zijn eigen Koningin geacht werd op te gaan staan. Dit om de ingewikkelde procedure van het instellen van de Nederlandse TV zenders te kunnen begeleiden. En, zo kon het dan ook zijn dat Uw Hoofdredacteur op het genoemde tijdstip ontwaakte met het gevoel als werden hem saluutschoten door zijn hoofd geschoten. Wat vroeg, wat vroeg! Het moet gezegd, Uw Hoofdredacteur heeft er toch geen spijt van om te zijn opgestaan. Al voelt het wel wat oneerlijk dat Moeder de vrouw na een uurtje televisiekijken mededeelde dat zij graag om 07.00 uur gewekt wilde worden om de dag voort te zetten. Maar toch, Uw Hoofdredacteur was zo tenminste in staat om live getuige te zijn van het "Even wuiven Willem", dat Prinses Beatrix haar Koningszoon toefluisterde.

Thans, na het verwerken van deze ingrijpende emoties, ligt Moeder de vrouw dus weer op een oor en bereidt Uw Hoofdredacteur zich voor op een lange dag. Er staat immers behoorlijk wat op het programma vandaag op dit zo fraaie eiland. Vandaag wordt, ook op Curaçao, uitbundig gevierd dat het Koningsdag is. Om 10.00 uur locale tijd zal dochterlief Julia het spits afbijten wanneer zij, in het Pietermaai gedeelte van Punda, een zangoptreden zal dienen te verzorgen. Daarna zal het gezin Hoofdredacteur zich begeven in het feestgedruis om aan spijkerbroeken te gaan hangen, te gaan koekhappen en om mee te doen aan vele andere spelletjes. Een bezoek aan de vrijmarkt zal Uw Hoofdredacteur vast en zeker weer de rol van pakezel opleveren, iets waarnaar hij nu al reikhalzend uitkijkt!
U begrijpt, ook op dit zonnige Caribische eiland, alwaar Guus Meeuwis voor het massaal opgekomen publiek al gisterenavond het Koningslied ten gehore bracht, staat vandaag alles in het teken van Oranje. Al is Uw Hoofdredacteur persoonlijk uitermate verheugd dat aan het Huis van Oranje fraaie Argentijnse invloeden zijn toegevoegd. Want zeg nu zelf: het is toch wel een pracht plaatje om Koningin Maxima het bordes op de Dam te zien sieren? Het maakte het uitermate vroege opstaan voor Uw Hoofdredacteur in elk geval een stuk draaglijker. Hoe het ook moge zijn: Uw Hoofdredacteur wenst U vandaag, waar U zich dan ook maar mag bevinden, een uitermate prettige en plezierige Koningsdag toe!

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten