Totaal aantal pageviews

woensdag 1 mei 2013

Het kost een paar centen, maar dan heb je wel rust!

Op het zeer hete eiland Curaçao is het vandaag woensdag 1 mei 2013 geworden. Het is dan ook de "Dag van de Arbeid" op Curaçao, hetgeen betekent dat er op dit zo fraaie eiland geen mens werkt vandaag. Winkels zijn gesloten en kantoren zijn dicht; het is een officiële vrije dag vandaag. U begrijpt, een extra vrije dag die uitermate welkom is na de zeer bewogen Koningsdag van gisteren. Het leek toch immers wel een sprookje wanneer de beelden van de troonswisseling de huiskamer binnenkwamen? Wat een pracht en praal viel er toch te bewonderen en wat mooi dat de gehele dag nauwelijks incidenten kende. Maar goed, terwijl de laatste Koninklijke gasten hedenochtend door de kersverse Koning werden uitgezwaaid, neemt ook op Curaçao het "gewone" leven weer voorzichtig zijn gang. Al is het dus wel zo dat Uw Hoofdredacteur eerst morgen weer de rit naar zijn werk zal behoeven te gaan maken en is er vandaag derhalve nog een dagje om bij te komen!

Ook op Curaçao was gisteren dus sprake van een bewogen Koningsdag. Nadat Uw Hoofdredacteur, via de Nederlandse televisiezenders, nog juist de inhuldigingswoorden van de Koning tot zich had kunnen nemen, werd het tijd om te gaan vertrekken naar het centrum van Punda alwaar dochterlief de dag zou starten met een optreden in de Nieuwstraat. In geheel Willemstad, waarvan Punda deel uitmaakt, bleek sprake van een enorme drukte en een uitzinnige, veelal in het oranje gestoken, mensenmassa. Het was op zich al een enorme opgave om überhaupt een parkeerplaats te vinden, maar toen dat uiteindelijk was gelukt werd het tijd het optreden van dochterlief Julia te gaan bewonderen. Zoals altijd wanneer het meiske zingt, liepen de rillingen van ontroering Uw Hoofdredacteur over de rug tijdens haar optreden. Zang, dans en mooie melodieën, gespeeld op blokfluiten, werden door het in groten getale opgekomen publiek ten zeerste gewaardeerd.

Na een uurtje zat het gezang erop en werd het tijd om Punda aan een nadere verkenning te gaan onderwerpen. De gehele Nieuwstraat bleek te zijn ingericht met kinderspelletjes. Spijkers slaan, koekhappen, sjoelen, blikgooien, grabbelen en spijkerbroek hangen, niets bleek onmogelijk. De beide olijkerds waren dan ook niet weg te krijgen bij deze spelletjes, al had zoonlief Levi wel een enorme voorkeur voor het gooien van een bal tegen een cirkel. Wanneer de cirkel hard genoeg werd geraakt, dan leidde dat tot een val van een op een trapje zittende dame in het water. Hilariteit alom dus. Toen de beide olijkerds uiteindelijk waren uitgespeeld, werd koers gezet naar de vrijmarkt nabij de Kleine Werf. Het was een enorme toer om enigszins vooruit te komen door de oranjemassa. Voeg daarbij dat de temperatuur beduidend boven de dertig graden Celsius lag en U begrijpt: het was heet en werd alras heter. Met de shirts natter dan wanneer het hard zou regenen, werd na nog een uur te hebben rondgelopen, besloten te gaan verkassen richting Boca Sami. Immers, aldaar stond de derde dag van "Sami Sail" op het programma.
In Boca Sami aangekomen werd Uw Hoofdredacteur al snel door enkele dorpsbewoners van harte gefeliciteerd met de nieuwe Koning. Ook hier, in het pittoreske centrum, veel in het oranje gehulde bezoekers. Moeder de vrouw en Uw Hoofdredacteur waren het gesjouw inmiddels eigenlijk wel zat, waarop dan ook snel besloten werd zitting te gaan nemen op een terras. De Olijke Twee hadden inmiddels overigens diverse standjes gespot waar "koopjes" te verkrijgen waren. Zoonlief Levi had daarvoor een plan bedacht: "Mogen we 10 gulden van je Pap? Dan kunnen we dat delen en allebei iets leuks kopen. Mag dat?" Uw Hoofdredacteur, blij dat hij voor een gering bedrag rust kon kopen, trok zijn portemonnee en berichtte het tweetal dat beiden met het toegekende budget uit moesten komen. "Geen probleem", zo luidde de stelling van het tweetal. Al snel keerden beiden terug met een enorme doos, waarin een zogenaamde 3D-puzzel bleek te zijn ondergebracht. "Dat was maar een tientje Pap! Het is voor Levi, hij wilde dat graag hebben. En, dat vond ik wel goed. Mag ik dan nu ook een tientje?" zo berichtte dochterlief. U begrijpt, rust kost altijd meer dan dat je in eerste instantie zou kunnen vermoeden. De rest van de Koningsdag was Uw Hoofdredacteur overigens kwijt aan het ineen zetten van de puzzel. Hoe krijgt men het bedacht om zoiets te fabriceren zonder bouwtekening? Uiteindelijk, uren later, was er een legertruck uit de verschillende stukjes tevoorschijn gekomen. Aan een lange Koningsdag, die immers al om 03.45 uur had aangevangen, kwam gelukkig eindelijk een einde!

Wordt vervolgd.....    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten