Totaal aantal pageviews

zondag 18 november 2012

Don't call us.....

Het is zondagochtend 18 december 2012 geworden op het zonnige eiland Curaçao. Het is nog vroeg in de ochtend nu de Olijke Twee, uitermate benieuwd of de Goedheiligman iets in hun schoentjes zou hebben gestopt, Uw Hoofdredacteur al zeer vroeg wekten. Inderdaad bleek het zo te zijn dat de goede Sint vannacht een bezoek had gebracht aan Boca Sami. U begrijpt het al: Curaçao is in de ban van Sinterklaas en zijn, overigens gekleurde, Pieten. Gisteren arriveerde het bonte gezelschap in het centrum van Punda en het gezin Hoofdredacteur was daar, vanzelfsprekend, bij. Overigens, er gebeurde veel meer de afgelopen dagen op dit zo fraaie eiland. U kunt er, op Uw gemak, wederom alles over lezen in deze editie van "Een Zonnig Avontuur."

Deze editie start met een korte terugblik op de vrijdagavond. Wat was namelijk het geval? Welnu, Huize Hoofdredacteur vormde het middelpunt van een heuse BBQ. Uw Hoofdredacteur schreef U al eerder over Zwolse collega Aart, die samen met zijn eega Ellen vakantie geniet op Curaçao. Beiden waren uitgenodigd om bij Moeder de vrouw en Uw Hoofdredacteur een vorkje te komen prikken. Ook de familie Pinoccio zou deel uitmaken van het gezelschap waarbij klaarblijkelijk was besloten dat de heer Pinoccio als gids zou fungeren voor Aart en diens eega. Waarschijnlijk is er echter iets mis met het geheugen van Pinoccio waardoor Aart en eega zeker een uur stonden te wachten op de heer Pinoccio, die overigens nimmer kwam opdagen omdat hij al op het terras van Uw Hoofdredacteur achter een koud biertje was gezeteld. Gelukkig bleek Aart uiteindelijk de weg naar Boca Sami te kunnen vinden en werd het een uitermate gezellige en geslaagde avond.

Nu weet U zich wellicht nog te herinneren dat de heer Pinoccio het vermetele voornemen had opgevat om de boot van de Sint te laten zinken in de haven van Punda. Iets waar met name de kinderen van Uw Hoofdredacteur zich bijzonder druk om maakten. Gelukkig wist Uw Hoofdredacteur een oplossing. Hij bracht, met de Olijke Twee en Pinoccios' zoon Frans als ademloze toeschouwers, de heer Pinoccio onder hypnose. Toen de heer Pinoccio in deze vreemde toestand was gebracht, werd hem duidelijk gemaakt dat hij zich op zaterdag, ten tijde van de intocht, zou moeten voelen en gedragen als een vredelievende kikker. En, zo kon het dan ook zijn dat de heer Pinoccio kennis maakte met de Sint waarbij hij slechts driemaal: "Kwaak, Kwaaak, Kwaaak" kon voortbrengen. Met andere woorden, er overkwam de Sint gelukkig niets en de intocht was gered!
Een intocht overigens die uitermate druk werd bezocht door de op Curaçao aanwezige jeugd en hun ouders. Al om acht uur in de vroege ochtend voer de boot, met daarop de Goedheiligman en vele Pieten, de haven van Punda binnen. Het was een lawaai van jewelste waarbij horen en zien je welhaast verging. De beide olijkerds, Julia en Levi geheten, slaagden er uiteindelijk in om hun idool een handje te geven en hem welkom te heten op dit mooie eiland. Gehuld in hun Sinterklaaspakjes dienden de twee vele malen te poseren voor toeristen die fraaie plaatjes wilden schieten. De Sint is dus weer in het land, iets waar het olijke tweetal al weken naar toe had geleefd. De schoentjes kunnen weer worden gezet en de Sint wordt dagelijks vele malen bezongen. Wat is het toch leuk te zien hoe intens kinderen dit beleven!
Dit weekeinde is heel Curaçao in rep en roer. Wat is er dan aan de hand, zo vraagt U zich wellicht af. Welnu, U weet uit eerdere berichtgeving wellicht nog dat een politieke meerderheid, afkomstig van vier partijen, een intentieverklaring zou ondertekenen waardoor een nieuwe regering gevormd zou kunnen worden. Welnu, de vier politieke partijen, Pueblo Soberano, PAR, PAIS en PNP, zaten er vrijdagmiddag helemaal klaar voor. Men was het eens geworden over de tekst van de verklaring en het wachten was nog slechts op een telefoontje van de informateur waarna ondertekening zou kunnen plaatsvinden. Om een lang verhaal niet nog langer te maken: de partij PAR werd nimmer gebeld maar ontving, aan het einde van de middag, slechts een SMS. In dat bericht, afkomstig van de informateur, werd gemeld dat ondertekening had plaatsgevonden zonder de PAR. Het bleek dat een zeer prominent PAR lid plots had besloten als eenmansfractie verder te gaan en dientengevolge als eenling zijn handtekening onder het door de andere partijen ondertekende document had gezet. Door de elf handtekeningen die het document thans telt, is een kleine meerderheid in de Staten, het Parlement van Curaçao, ontstaan. De PAR werd dus buiten spel gezet, wat voor welhaast eenieder op dit eiland een enorme verrassing was. Het tumult dat is ontstaan, is dan ook groot. De bal ligt nu dan ook bij de Gouverneur van dit eiland, die waarschijnlijk een formateur zal gaan aanstellen die een regering moet gaan samenstellen. Hoe het verder zal gaan? Dat blijft op dit zo mooie en politiek zeer vreemde eiland de vraag. Ook al is de Sint op het eiland, cadeautjes worden er niet al teveel weggegeven!

Wordt vervolgd…..  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten