Totaal aantal pageviews

zondag 31 maart 2013

Struisvogelpolitiek?

Het is nog altijd zondag 31 maart 2013 op het inmiddels donkere eiland Curaçao. Later dan ooit is Uw Hoofdredacteur eerst op dit moment in de gelegenheid om een nieuwe editie van "Een Zonnig Avontuur" voor U te produceren. Het is immers Pasen, zo ook op dit zo fraaie eiland. En, zo kon het dan ook maar zomaar gebeuren dat Uw Hoofdredacteur, zo tegen de klok van half zeven in de vroege ochtend, bruusk werd gewekt omdat er eieren geverfd dienden te worden. Dit terwijl hij eigenlijk een geheel ander programma voor ogen had nu de Eredivisie voetbal haar apotheose nadert. Maar nee hoor, terwijl Uw Hoofdredacteur nog juist kon zien hoe de Eindhovenaren van PSV een puntje konden redden in Kerkrade, werd de stekker uit zijn computer getrokken omdat het Paasontbijt uitgeserveerd diende te worden. U begrijpt het vast en zeker al wel: het was een dag van aanpassingen!

Maar, laten we even beginnen bij de dag van gisteren: de zaterdag. Het was weer eens een zaterdag als vele anderen. Immers, er wachtte een lange muziekdag voor de oudste olijkerd, Julia geheten, nu er allereerst zangles op het programma stond waarna een blokfluit en een gitaar bespeeld dienden te worden. In de tussentijd was Uw Hoofdredacteur gelukkig in de gelegenheid om een koffer aan te schaffen, boodschappen te doen en de jongste olijkerd te voorzien van een broodje met wat lekkers aan beleg. Na drie uur wachttijd kunt U zich de opluchting van Uw Hoofdredacteur dan ook vast en zeker voorstellen toen dochterlief, bij het verlaten van de gitaarles, meldde: "Ik weet het nu zeker Pap! Gitaar bespelen is niets voor mij. Ik wil dan ook graag op pianoles. Pap? Pahap?" U ziet, het uitstippelen van een muzikale carrière valt om den drommel nog niet mee. Een opgewekte vader blijven trouwens ook niet.
Nadien werd het tijd om, nadat Moeder de vrouw eindelijk haar studieboeken terzijde had kunnen leggen, ietwat aan vitaminen te gaan scoren. Nu is dat op Curaçao gelukkig nimmer een probleem nu er immers restaurantjes te over in de buurt zijn. Ditmaal werden de paar honderd meter naar het pittoreske centrum van Boca Sami lopend overbrugd en werd een tafel, wankel zoals altijd, gevonden bij de "Octopus." Terwijl de vliegende vissen verwoede pogingen deden om Uw Hoofdredacteur van tafel af te vliegen, had zoonlief besloten te bezien of een mooi vaartuigje wellicht iets voor hem zou kunnen zijn. Al met al vermaakte het gezelschap zich dus prima en leek het in alle opzichten een vredige Pasen te kunnen worden.

Vandaag, op deze fraaie zondag, was Curaçao weer in de gelukkige omstandigheid de zon de gehele dag te mogen aanschouwen. Het was dan ook warm, warmer dan weken voorheen. Na het verven der eieren, het verstoppen der eieren, het zoeken der eieren, het zoeken der eieren die door de Olijke Twee niet gevonden waren en waarvan Moeder de vrouw was vergeten waar die eieren überhaupt ooit verstopt waren geweest, en na een overheerlijk paasontbijt, brak de periode der verveling aan. "Wat gaan we doen Pap? We gaan toch zeker wel iets bijzonders doen met de Paasdagen?" zo vroegen de beide olijkerds. Nu is Uw Hoofdredacteur gelukkig niet voor een gat te vangen en dientengevolge beloofde hij de beide olijkerds hen mee te nemen naar de voorvaderen van wat tegenwoordig heet politici. Het is immers didactisch zeer verantwoord om kinderen kennis te laten maken met de principes van politiek: struisvogelen!
En zo kon het dan ook zijn dat Uw Hoofdredacteur de uitermate treurige berichtgeving van de laatste week rondom het Gevangeniswezen in Nederland, en de wijze waarop principes zomaar overboord gezet kunnen worden, aan de hand van fiks schoppende dieren, prima kon uitleggen aan de Olijke Twee. Zij begrepen het beiden meer dan prima: "Struisvogels steken hun kop dus niet echt in het zand Pap! Ze leggen slechts hun oor te luister op de grond. Dat doen ze uit principe en dus altijd! Diegenen die goed kunnen luisteren horen daardoor of hun beleid vrucht gaat afwerpen of dat ze moeten vluchten. Er zijn er ook die weliswaar hun oor op de grond leggen, maar volstrekt niet luisteren. Dat zijn de niet-principiële struisvogels. Die gaan slechts voor eigen gewin. Eigenlijk steken die hun kop pas echt in het zand Pap. Of niet Pap?"   

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten