Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 juni 2013

Het Masterplan Gevangeniswezen werd een feit!

Het is op Curaçao vrijdagochtend de 28e juni 2013 geworden. Het is inmiddels half acht in de vroege ochtend en Uw Hoofdredacteur heeft zojuist de beide olijkerds, Julia en Levi geheten, bij hun school afgezet voor hun laatste schooldag voor de grote vakantie. Vandaag kan het olijke tweetal alweer om 10 uur worden afgehaald; zij hebben slechts een zogenaamde speelgoeddag vandaag. Beladen met digitale apparatuur en een afscheidscadeautje voor hun schooljuf, waren de olijkerds danig in hun sas met het feit dat, na vandaag, een lange periode van vrije dagen aanbreekt. Uw Hoofdredacteur is overigens ook bijzonder in zijn sas nu hij vandaag een snipperdag geniet. Er dienen immers vele voorbereidingen getroffen te worden voor de naderende reis van Moeder de vrouw en de Olijke Twee richting het verre Nederland. Daarnaast dient Uw Hoofdredacteur een bezoek te brengen aan de locale supermarkt. Immers, wanneer de rest van het gezin Hoofdredacteur aan het reizen zal zijn geslagen, dient Uw Hoofdredacteur zichzelf wel te kunnen voorzien van een smakelijke maaltijd. U ziet, er wacht waarschijnlijk een drukke dag vandaag, ook al hoeft dus de dagelijkse werkplek niet te worden bezocht.

Ook Moeder de vrouw wacht een drukke, maar zeker zeer bijzondere dag vandaag. "Wat is er dan toch aan de hand?" zo hoor ik U al vragen. Welnu, ook op de school waar Moeder de vrouw veelal als leerkracht voor de klas staat, is het vandaag de laatste schooldag. En, op die laatste schooldag vindt een bijzonder evenement plaats. Het is namelijk zo dat de school een zogenaamde vossenjacht organiseert. En, daarin heeft Moeder de vrouw een prominente rol nu zij, ergens in het centrum van Punda, door speurende leerlingen dient te worden gelokaliseerd. Om die opgave niet al te eenvoudig te maken, was het zaak dat Moeder de vrouw zich enigszins zou gaan vermommen. Het was dus al een heel gedoe vanochtend vroeg in Huize Hoofdredacteur nu Moeder de vrouw zich in een outfit hees die haar maakte tot een muzikant. Gewapend met een microfoon, een blokfluit, bladmuziek en een hoge hoed zal Moeder de vrouw verschillende liedjes ten gehore brengen voor, wat Uw Hoofdredacteur van ganser harte hoopt, een groot publiek. Voor de zekerheid heeft Moeder de vrouw een bakje meegenomen wat op de grond geplaatst kan worden en waarin het geestdriftige publiek een blijk van waardering kan achterlaten. Wellicht dat het optreden vandaag de opmaat vormt voor een geheel nieuwe carrière?  
Gisteren was het dan eindelijk zover. Staatssecretaris Fred Teeven diende in de Tweede Kamer zijn herziene Masterplan Gevangeniswezen te verdedigen. Voor Uw Hoofdredacteur viel het debat prima te volgen via de zogenaamde "livestream" van de Tweede Kamer. Het beeld was haarscherp; zelfs collega's van de Grittenborgh uit Hoogeveen bleken uitstekend te herkennen op het scherm. Welnu, het werd al snel duidelijk. Ondanks fel verzet van de voltallige oppositiepartijen gelukte het de heer Teeven zijn plan door de Kamer te loodsen. De consequenties zijn groot; nog altijd zullen vele gevangenissen hun deuren moeten sluiten waarbij ongeveer 2000 collega's hun baan zullen gaan verliezen. Het was dan ook volstrekt geen prettige boodschap die de vele collega's op de publieke tribune gisterenavond te horen kregen. Een ingreep zoals het gevangeniswezen nog nimmer kende, staat dus op het punt van beginnen. U zult begrijpen: Uw Hoofdredacteur is ten zeerste benieuwd naar het vervolg en de gevolgen van deze enorme saneringsoperatie. Of het niet anders had gekund en anders had gemoeten? De tijd zal het leren!

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten