Totaal aantal pageviews

zondag 5 januari 2014

Naar de burgemeester?

Het is op het lekker warme eiland Curaçao inmiddels zondag 5 januari 2014 geworden. Uw Hoofdredacteur was er weer eens vroeg bij vanochtend; zijn wekkertje liet zich al vroeg horen. Zoonlief Levi, de jongste olijkerd, krijgt immers vanochtend zijn vriendinnetje Lotje te spelen en diende daarom al tijdig present te zijn. Nu viel dat vroege opstaan overigens in het geheel niet mee nu de echtelijke sponde eerst laat op de avond van gisteren kon worden opgezocht, maar daarover later meer. Zoals gezegd, het is 5 januari vandaag en daarnaast ook nog eens zondag. Dit betekent dat er vandaag op Curaçao sprake is van een groot evenement dat luistert naar de naam "Fuikdag". Een evenement dat zich, al jarenlang, mag verheugen in een steeds groter wordende publieke belangstelling waardoor de zorg van velen voor een dag zonder incidenten eveneens steeds groter wordt.

Nu vraagt U zich wellicht af: "Wat is dan die Fuikdag?" Welnu, het gaat om het volgende. Op Curaçao is een baai aanwezig die luistert naar de naam "Fuikbaai". Nu is die baai slechts middels het water te bereiken, er is geen toegang over land. Via het Spaanse Water dient het binnenwater van Curaçao te worden verlaten waarna, via Santa Barbara Beach, de zee opgevaren dient te worden. Dan slaat U linksaf en, na een tijdje te hebben gevaren, bereikt U dan de bewuste "Fuikbaai". Een dag per jaar wordt er in die baai een groots feest georganiseerd, en die dag is dus vandaag. Nou ja, eigenlijk is er niet eens sprake van een groot feest, maar meer van vele honderden kleine feestjes.
Op zo ongeveer alles wat drijven kan, van badkuip tot luxe jacht, wordt door velen getracht de baai te bereiken. Met voldoende eten en drinken binnen handbereik, onder muzikale begeleiding door forse stereo-installaties, wordt vervolgens de dag al feestend doorgebracht. Al die honderden individuele organisatietjes vullen de baai met feest, lawaai, rommel, plezier en noem maar op. Nu is het overigens zo dat er voor vandaag een zogenaamde "Code Geel" is afgegeven. Dit betekent dat er sprake is van behoorlijke golven op zee. Het is dan ook voor sommigen een risicovolle onderneming om te trachten, met droge voeten, de baai te bereiken. Iets waarover instanties als de politie en de kustwacht zich dan ook behoorlijk zorgen maken. Er zal dan ook, zo werd althans aangekondigd, druk worden gecontroleerd op het water vandaag. Op ernstige incidenten zit immers niemand te wachten? Hoe het ook moge zijn, het zal een drukte van belang worden op het water vandaag.   

Het gezin Hoofdredacteur was gisteren genood voor een bijzondere bijeenkomst. Het is namelijk zo dat de baas van Uw Hoofdredacteur vakantie geniet op dit zo fraaie eiland. En, met name omdat Uw Hoofdredacteur hem in het verleden, ten tijde van een auto-ongeval, met raad en daad had bijgestaan, volgde een uitnodiging voor een etentje aan zee. Het hield de Olijke Twee behoorlijk bezig. "Waar gaan we dan eigenlijk heen Papa? Hoe ziet jouw baas eruit Papa? Is hij streng Pap? Is het een belangrijke man Pap?" Zorgvuldig had Uw Hoofdredacteur beiden uitgelegd dat het gewoon een plezierig etentje zou gaan betreffen en dat er geen enkele sprake was van strengheid of andere zaken. Klaarblijkelijk hadden beiden echter toch prima begrepen dat "de baas" toch wel een of ander belangrijk persoon zou moeten zijn. Anders valt namelijk niet te verklaren waarom dochterlief Julia, de oudste olijkerd, gisteren met enige regelmaat vroeg: "Wanneer gaan we nu eindelijk naar de burgemeester? We gaan toch bij de burgemeester eten?" Welnu, toen aan het einde van de middag het onderkomen van "de burgemeester" werd bereikt, toonden beide olijkerds zich in eerste instantie behoorlijk onder de indruk. Enigszins timide stelden zij zichzelf voor waarna, gedurende een poosje, de kat uit de boom werd gekeken. Gaandeweg het verstrijken der tijd voelden de beiden zich echter ten zeerste welkom en werd er genoten van een uitermate genoeglijke avond. Die laat eindigde dus, dat dan weer wel!
Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten