Totaal aantal pageviews

woensdag 21 augustus 2013

Een slapeloze nacht.....

Het is woensdagochtend 21 augustus 2013 op het momenteel zeer donkere eiland Curaçao. Het is namelijk nog nacht op Curaçao. Om wat exacter te zijn: de klok wijst half twee in de nacht aan. Uw Hoofdredacteur lag weliswaar al zeer vroeg in zijn mandje; van slapen kwam echter in het geheel niets terecht. Terwijl de golven met een enorm gebulder tegen de rotsen achter Huize Hoofdredacteur sloegen, een tumult waarvan de beide trouwe viervoetertjes volstrekt niet gediend gebleken te zijn gezien het lawaai wat zij maakten, lag Uw Hoofdredacteur maar een beetje rond te draaien in zijn bedje. Het was dan ook beter, zo redeneerde hij, om na twee uren wakker te hebben gelegen, maar even een hoofdstuk te gaan lezen. Welnu, ook dat mocht geenszins baten. Terugkeren in het warme bed leverde slechts meer frustratie op, reden waarom ervoor gekozen is om U eerst maar eens even te gaan voorzien van een verse editie van "Een Zonnig Avontuur."

Wat zijn  mensen toch eigenlijk vreemde wezens. Dat geldt in ieder geval, laat hij het bij zichzelf houden, voor Uw Hoofdredacteur. Wat is namelijk het geval? Uw Hoofdredacteur vleide zich, al tegen een uur of half tien op de avond van gisteren, op zijn normaliter zo heerlijke en gewenste hoofdkussen. Pakweg een half uurtje later, vloog hem al mijmerend in herinnering dat het morgen, 22 augustus dus, de verjaardag zal zijn van zijn vader. De beste man, woonachtig in de Achterhoek, bereikt de gezegende leeftijd van 78 jaar. Dat is mooi, zo zult U redeneren. En dat is het vanzelfsprekend ook! Echter, terwijl Uw Hoofdredacteur daaraan lag te denken voordat hij dacht lekker te kunnen gaan slapen, volgden er plotsklaps hele reeksen herinneringen. Uw Hoofdredacteur zag zich immers, in een flits, voor de zoveelste keer de klas weer uitgestuurd worden bij wijlen meester Oldenmenger op de lagere school. Maar, dat was bij lange na nog niet alles!
In een tel werd de klok 48 jaren teruggezet en meldde Uw Hoofdredacteur zich bij juffrouw Bruil in klas 1 van de lagere school. Juffrouw Bruil, die het klaarblijkelijk zo slecht getroffen had met haar klasje van 1964 dat zij, al na een week of zes lesgeven, spontaan besloot te overlijden. Wat een indruk moet dat hebben gemaakt nu Uw Hoofdredacteur immers nog exact weet hoe aardig de juffrouw eigenlijk was. Aardigheid die overigens in de jaren nadien lang niet bij alle leerkrachten kon worden teruggevonden. De herinnering vloog door naar het brengen van een aubade op Koninginnedag. Plaats van handeling? Het gemeentehuis  te Warnsveld, want daar bracht Uw Hoofdredacteur immers zijn jeugd door.

En zo ging het malen maar immer door in de slapeloze uren. Het voetbalveld achter "Hotel De Kap" waar Uw Hoofdredacteur vele, vele voetbalwedstrijden bekeek en mocht spelen; de eerste vriendinnetjes op de Martinet Mavo; de eerste discoavonden; rondrijden met een ijscokar van Talamini en noem maar op. Het speelde allemaal door het hoofd van Uw Hoofdredacteur de afgelopen uren. Niets daarvan is er eigenlijk nog. "Hotel De Kap" is al jarenlang omgebouwd tot een befaamd Chinees restaurant. Het voetbalveld met de kleine houten kantine, waar je lekkere warme knakworsten kon krijgen in de rust van de voetbalwedstrijd, is inmiddels verworden tot een grote professionele club met een kunstgrasveld. Juffrouw Bruil is er al lang niet meer, evenals dat overigens voor meester Oldenmenger geldt. Een aubade wordt niet meer gebracht. En het dorp Warnsveld is, ondanks fel protest,  toch uiteindelijk opgegaan in de gemeente Zutphen.
Wat bleef is de vader van Uw Hoofdredacteur. En die viert dus morgen zijn 78e verjaardag. Waar is de tijd toch eigenlijk gebleven? Zo ga je naar school en zie je juffrouw Bruil als rots in de branding, zo ben je ineens oud. Nou, daar kan Uw Hoofdredacteur dus klaarblijkelijk wakker van liggen!

Wordt vervolgd.....   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten