Totaal aantal pageviews

donderdag 8 augustus 2013

Honderden eieren op het strand!

Het is vandaag donderdag 8 augustus 2013 geworden op het zeer hete eiland Curaçao. Het is dan ook een enorm geluk, althans voor Uw Hoofdredacteur, dat hij al vanaf vandaag kan gaan genieten van het weekeinde. Immers, twee vrije dagen vormen een prachtig vooruitzicht en het geeft Uw Hoofdredacteur de kans om heerlijk af te gaan koelen in het locale zeewater. Slechts nog even nadenken welke baai vandaag met een bezoek zal worden vereerd, en dan snel op pad!  De temperatuur is de laatste dagen op dit zo fraaie eiland namelijk zo hoog, dat het een gezonde zaak is om nog slechts met de neus boven de waterspiegel uit te komen. En, dat gaat Uw Hoofdredacteur vandaag dan ook vast en zeker lukken. Overigens, alhoewel ook de vrijdag een vrije dag voor Uw Hoofdredacteur in het verschiet heeft, wacht die dag nog wel een klein klusje. De volgende twee containers uit Nederland zijn de douane inmiddels gepasseerd en worden morgen dus afgeleverd. Maar goed, dat is pas morgen! Eerst het water maar eens even in.

Niet iedereen snelt trouwens het water in. Tot enorme verbazing van velen op Curaçao verliet namelijk recentelijk een enorme karetschildpad het water van de Caribische zee. Het grote dier, slechts 4 centimeter kleiner dan het grootste ooit op de wereld waargenomen exemplaar, verliet de zee om zich vervolgens neer te leggen op het drukke strand van Lagun. Volgens de overlevering was het voor het eerst sinds 1990 dat zo een schilpad zich op het land begaf. Daarmee was het echter niet gedaan nu het 110 centimeter grote dier in enkele uren tijd honderden eieren afleverde op genoemd strand. Daarna draaide de schilpad zich rustig om en begaf het zich, uitermate rustig, te water. Nu dienen er ongeveer 60 dagen te worden gewacht alvorens de eieren uitkomen en vele kleine karetschildpadjes, geleid door het licht van de maan, zullen trachten de zee te bereiken. Zeg nu zelf, dat is toch wel uitermate bijzonder!
Wat ook bijzonder was, was de dag van gisteren. Zoals U zich wellicht weet te herinneren, is er al vanaf 2009 een team Nederlanders bezig met het uitvoeren van een enorm plan van aanpak in de locale gevangenis. Meer dan 40 deelprojecten werden en worden er, gedurende een reeks van jaren, afgewerkt. Welnu, gisteren werd er weer eens een mijlpaal bereikt. De inrichting voor vreemdelingenbewaring, in 2009 nog een gebouw waarin mensen nauwelijks menswaardig konden worden ondergebracht, werd de afgelopen jaren geheel opnieuw opgebouwd. Als laatste onderdeel dienden er hekken en luchtplaatsen te worden gecreëerd. Welnu, gisteren was het een feit: het geheel was uiteindelijk klaar en kon dus worden opgeleverd. En, vanzelfsprekend waren collega Bullie en Uw Hoofdredacteur daarbij aanwezig.

Wie er ook bij aanwezig was, was de Curaçaose Minister van Justitie. Tegen de klok van drieën meldde de bewindsman zich bij de toegangspoort om vervolgens uitgebreid te worden rondgeleid door de verschillende medewerkers van deze inrichting. De Minister toonde zich onder de indruk van het eindresultaat. Nu wacht nog slechts het afgraven van de heuvels rondom deze inrichting, het opruimen van oude werkgebouwen en het verwijderen van een enorme hoeveelheid troep, alvorens een nieuw gelegde asfaltweg het geheel zal vervolmaken. Echter, so far so good, dat durft Uw Hoofdredacteur wel te stellen. In ieder geval is nu wel degelijk de infrastructuur aanwezig om vreemdelingen, in afwachting van uitzetting naar hun land van herkomst, een fatsoenlijk dagprogramma en een adequate bejegening te kunnen bieden. Weer een klein succesje wat dus samen met een aantal medewerkers en de Minister van Justitie kon worden gevierd!
Wordt vervolgd.....   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten