Totaal aantal pageviews

woensdag 31 oktober 2012

Het leven is soms net een film.....

Op het inmiddels alweer zeer zonnige eiland Curaçao is vandaag de laatste dag van de maand oktober aangebroken. Het is woensdag vandaag, woensdag 31 oktober 2012. Uw Hoofdredacteur zit alweer enige tijd achter zijn bureau, al is het pas zeven uur in de vroege ochtend. Tijd om U, tijdens een korte break, even snel op de hoogte te stellen van de actuele gebeurtenissen op dit zo fraaie eiland. Al was de afgelopen avond en nacht overigens niet bijzonder fraai na een aantal schietpartijen met dodelijke afloop op Curaçao. Het is dus nog vroeg in de ochtend op het eiland en tijd om eens even de balans van de afgelopen dagen te gaan opmaken. En, zoals te doen gebruikelijk geschiedt dat middels een nieuwe editie van "Een Zonnig Avontuur."

De discussies en felle beschuldigingen tussen aanhangers, partijleden en partijleiders der verschillende politieke partijen houden onverkort aan. Even leek het er gisteren op dat er een poging zou worden ondernomen om de breuk tussen de heren Schotte en Wiels (de leiders van de twee grootste partijen op Curaçao) te lijmen. Dit met als doel toch weer uitvoering te kunnen geven aan de eerder door de heren ondertekende intentieverklaring. Toen de heer Wiels later op de avond, tijdens zijn eigen radioprogramma, weer fiks van leer trok tegen zijn "intentiepartners", leek het alweer snel gedaan met de eerdergenoemde lijmpoging. Diezelfde heer Wiels overigens, liet vanochtend in diverse media weten dat het vormen van een regering zonder dat daarvan zijn partij deel zou uitmaken, gaat leiden tot grote onrust en verzet. Ten opzichte van geruime tijd geleden lijkt er dan ook niet al teveel te veranderen in de opstelling van de politici. Uw Hoofdredacteur gaat er dan ook gemakshalve maar van uit dat er vandaag in ieder geval geen coalitie tot stand zal komen.

Het lijkt dus wel, zo af en toe, als maak je deel uit van een film. In ieder geval wanneer bezien wordt wat er zich hier allemaal afspeelt op dit eiland. Nu moet U trouwens weten dat er momenteel wel degelijk ook een echte film op Curaçao wordt opgenomen. Tijdens 33 zogenaamde draaidagen wordt namelijk "Tula, the revolt" opgenomen op verschillende plekken op dit eiland. Bekende acteurs zullen hun gezicht in deze rolprent laten zien zoals Jeroen Krabbé, Danny Glover en Derek de Lint. Tula handelt over de opstand der slaven in 1795 en is daarmee een weergave van een op waarheid berustend en beladen stuk geschiedenis uit de koloniale periode.  Tula, de leider der slavenopstand, begon 17 augustus zijn strijd voor vrijheid die hem vanaf de plantages bij Knip via San Juan en San Nicolas naar Porto Marie leidde. Hier bouwde hij met de andere leiders Bastiaan Carpata en Pedro Wacao en de gevluchte slaven een kamp. Ondertussen had het leger lucht gekregen van de ontsnapte slaven en zich verzameld om de strijd aan te gaan met Tula en zijn handlangers. Het leger had de kracht van de rebelse slaven echter zwaar onderschat. Op 19 augustus verloren zij de strijd tegen de slaven en zorgden er bovendien voor dat Tula en zijn strijders wapens in handen kregen. Uiteindelijk waren het toch Tula en de andere slaven die aan het kortste eind trokken. Het leger werd versterkt en Tula en zijn kameraden verloren steeds meer mensen. Ruim een maand na het begin van zijn vrijheidsstrijd, op 19 september, werd Tula uiteindelijk gevangen genomen. Hij en andere leiders van de opstand werden na een proces, op 3 oktober 1795 vermoord bij het Rif. Op het Rif staat nu een monument van de vrijheidsstrijders. De strijd van Tula leidde er echter wel degelijk toe dat er een einde kwam aan de slavernij. Een film dus om zeker te gaan zien, althans volgens Uw Hoofdredacteur!

Vandaag wacht er weer een zeer drukke werkdag. De verschillende teamleden zullen hun beste beentje voor moeten zetten om een beetje in regie te blijven. De dag vliegt dan ook waarschijnlijk weer om en zal voor Uw Hoofdredacteur eindigen met een bezoekje aan de marinebasis. Het is woensdag immers, hetgeen betekent dat de jongste olijkerd, Levi geheten, voor de tweede maal deze week een bezoek brengt aan zijn sensei, zijn karateleermeester. Uw Hoofdredacteur haalt het ventje daar met het grootste genoegen op. Het is immers steevast een soort komische film het mannetje allerlei karatetrappen te zien uitdelen die ertoe leiden dat hij uiteindelijk van vermoeidheid omvalt? "Maar dat geeft niets Pap, ik kan inmiddels wel tot 10 tellen in het Japans!" Lekker puh……

Wordt vervolgd…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten