Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 mei 2013

Stilte voor de storm?

Op het eiland Curaçao schijnt vandaag weer de zon en is de temperatuur onverminderd hoog. Niets lijkt er dus te zijn veranderd ten opzichte van eerdere dagen. Echter, er is wel degelijk sprake van een vreemde atmosfeer op dit zo fraaie eiland, zo kort na de dag van zondag. Zondag, de dag waarop, aan het einde van de middag, met een aantal kogels een einde werd gemaakt aan het leven van de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Een gebeurtenis die enorme indruk heeft gemaakt op de bewoners van dit eiland. Gisteren ging het de gehele dag over niets anders, waarbij elke inwoner zo ongeveer zijn eigen verhaal heeft daar waar het gaat om een mogelijk motief voor deze lafhartige daad. Het ontbreken van enige informatie, de politie geeft immers geen enkel achtergrondverhaal vrij, doet de geruchtenvorming slechts toenemen. Wie Uw Hoofdredacteur ook sprak gisteren, allen waren het erover eens dat het voor de politieke balans op dit eiland grote gevolgen zal hebben dat de heer Wiels er niet langer is.

Wiels immers, was leider van de grootste politieke partij op Curaçao: de Pueblo Soberano. Na  de val van de regering Schotte, een voormalig coalitiepartner van Wiels, gaf diezelfde Wiels aan niet langer met de partij van Schotte verder te willen. Tijdens de laatste verkiezingen kwam de partij van Helmin Wiels als grootste uit de bus en is deze partij nu, op het moment dat het zogenaamde takenkabinet demissionair is geworden, aan zet om de premier te leveren. In die zin gaat de vergelijking met de Nederlandse LPF uit de tijd van Pim Fortuyn wel degelijk op. Het risico bestaat, ook op Curaçao, dat door het wegvallen van de leider van de partij, diezelfde partij al kibbelend uiteen zal gaan vallen.
 
De vele mensen die Uw Hoofdredacteur gisteren sprak, waren niet alleen ontdaan, maar ook waren zij bang. "Waar moet het met dit Land naartoe?" zo was een veelgehoorde vraag. Die angst werd gisterenmiddag voor velen nog fiks aangewakkerd door een video die te zien was op het kanaal van YouTube. Deze video kenmerkte zich door een beeld wat geheel zwart was en waarop een persoon, met zeer verdraaide stem, berichtte dat: "Nu de eerste pion is gevallen er meer landverraders zullen volgen." Daarnaast werd melding gemaakt van het feit dat Curaçao op 30 mei, de dag die bekend staat als die van de revolutie, een grote verrassing te wachten zal staan. U begrijpt, vele bewoners van dit eiland maken zich grote zorgen om de toekomstige situatie op Curaçao.

Uw Hoofdredacteur schreef het al in de editie van gisteren, het is werkelijk te hopen dat de daders van de moord op Helmin Wiels snel zullen worden opgepakt. Eveneens is het in dat geval te hopen dat snel duidelijk zal worden wat nu eigenlijk het motief voor de aanslag is geweest, al is dat maar om verdere geruchtenvorming en stemmingmakerij te voorkomen. Duidelijk is wel dat er op Curaçao, na de dag van zondag, iets is veranderd. Het normaliter zo relaxte en ongedwongen eiland is kalm en stil. Als het maar geen stilte voor de storm is!

Wordt vervolgd.....  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten