Totaal aantal pageviews

zaterdag 25 mei 2013

Wat kan een klein strookje toch mooi zijn!

Het is zaterdagochtend 25 mei 2013 op het ontwakende eiland Curaçao. Het is nog vroeg in de ochtend en de schemering maakt zo langzamerhand plaats voor een hemellichaam dat men, volgens berichtgeving die Uw Hoofdredacteur recentelijk ontving, in Nederland al lange tijd niet meer gezien heeft. Juist, de zon stijgt hier in "De West" weer langzaam op en zal, ook vandaag, beslist weer gaan zorgen voor aangename temperaturen op dit zo fraaie eiland. Het is weekeinde, hetgeen betekent dat Uw Hoofdredacteur weer in ruime mate van die heerlijke zonnestralen kan gaan genieten. Echter, voordat de periode van relaxen zal zijn aangebroken, is er eerst sprake van de wekelijkse verplichtingen. Een bezoek aan de muziekschool van dochterlief Julia, een bezoekje aan de grutter waar men op de kleintjes let en noem maar op. Maar, zo aan het begin van de middag, wanneer alle verplichtingen zijn afgewerkt en de temperatuur de dertig graden Celsius ver te boven zal gaan, dan is het eindelijk zover. Heerlijk liggend op een strandbedje of gewoon luierend op een gemakkelijke stoel, uitkijkend over de strakblauwe Caribische zee, kan Uw Hoofdredacteur vervolgens eindeloos genieten van het voorrecht op dit eiland werkzaam te mogen zijn.

Sowieso lijkt het een bijzonder weekeinde te worden, niet alleen op Curaçao, maar ook in Deventer. Nu moet U weten dat Uw Hoofdredacteur, in een zeer ver verleden, ter wereld kwam in een plaatsje dat ligt in de buurt van Zutphen, op minder dan 20 kilometer afstand van de koekstad Deventer. Nu moet U eveneens weten dat Uw Hoofdredacteur, al in dat verre verleden, helemaal idolaat was van het voetbalspelletje. En, laat het nu zo zijn geweest dat in de tienerjaren van Uw Hoofdredacteur de stad Deventer een heuse eredivisieclub herbergde. De club heette indertijd nog gewoon Go Ahead, de Eagles waren er nog niet aan toegevoegd. Met spelers als Henk Warnas, Pleun Strik, Oekie Hoekema, de snelle linksbuiten Bert van Marwijk en kopsterke spits Ruud Geels was het een eredivisieclub waarmee terdege rekening gehouden diende te worden. Helden waren het, althans in de ogen van Uw, toen nog jonge, Hoofdredacteur.

Op woensdagmiddag was er geen school en was er wekelijks een vrije middag. Niet dat Uw Hoofdredacteur zich daar in die tijd veel van aantrok. Dientengevolge had hij sowieso vele vrije middagen omdat hij aan school een broertje dood had, maar dat terzijde. Nu was er in de Laarstraat te Zutphen een mooi antiekwinkeltje gevestigd in een oud en vervallen pandje. De joodse eigenaar, Ben Veterman geheten, was eveneens een groot voetballiefhebber en een vurig aanhanger van Go Ahead uit Deventer. Het was dan ook daarom dat hij, wanneer er een thuiswedstrijd van Go Ahead op stapel stond, steevast een affiche ontving van de club om dat op zijn etalageruit te bevestigen en daarmee supporters naar het stadion te lokken. En, helemaal onderaan dat affiche bevond zich een zeer smal strookje waarop met piepkleine letters stond te lezen: "Goed voor 1 gratis staanplaats." Welnu, wellicht kunt U het al raden. In ruil voor hand- en spandiensten op de vrije woensdagmiddag ontving Uw Hoofdredacteur in plaats van enig loon, Ben was immers zoals gezegd van joodse afkomst, steevast het smalle strookje. En op de betreffende zondagmiddagen reisde Uw Hoofdredacteur, zo'n 11 jaar oud, dan af naar het knusse volksstadion aan de Vetkampstraat in Deventer om zijn favoriete spelers uitbundig aan te gaan moedigen. Het stadionnetje was steevast voller dan vol en de sfeer was geweldig. Zeker wanneer dan ook nog eens landskampioen Ajax met 4 tegen 1 werd verslagen, zoals op 6 juni 1971 geschiedde. Wat was dat toch mooi en wat heeft dat toch onvergetelijke indrukken achtergelaten.

Ging het in die periode uitermate goed met de Deventer club, in latere jaren ging het minder en degradeerde de subtopper van indertijd naar de, wat toen nog heette, Eerste Divisie. Echter, komende zondag kan de club weer eens geschiedenis schrijven nu promotie naar de Vaderlandse Eredivisie zomaar een feit kan worden. Na de thuiswedstrijd tegen "de Heen en Weer" uit Volendam dik verdiend te hebben gewonnen, wacht zondag de laatste finale match. U begrijpt: uw Hoofdredacteur zal gekluisterd zitten aan zijn laptop in een digitale verbinding met Volendam. Daarbij zal hij vast en zeker met weemoed denken aan wijlen Ben Veterman en de mooie affiches met de kleine strookjes. Daarnaast zal hij fiks zitten duimen! Wat zou het toch geweldig zijn als.... U ziet, het weekeinde kan uitermate mooi worden!
Wordt vervolgd.....   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten