Totaal aantal pageviews

vrijdag 19 juli 2013

Pas zes jaar en al een oermens!

Vandaag is het op "Dushi Korsou", zoals Curaçao nu immers in het Papiaments heet, vrijdag 19 juli 2013 geworden. Dat betekent dat er vandaag de voorlopig laatste werkdag van de week op het programma staat, al heeft uw Hoofdredacteur het komende weekeinde dan overigens nog wel enige huishoudelijke taken uit te voeren. Maar dat terzijde: het weekeinde lonkt en dat is een uitermate goed vooruitzicht. Er werd immers deze week door collega Bullie en Uw Hoofdredacteur het nodige bereikt. Het was dan ook druk de afgelopen week. Drukte die gisteren een hoogtepunt bereikte toen de Minister van Justitie van dit zo fraaie eiland wel eens met zijn eigen ogen wilde zijn wat er de afgelopen periode zoal werd gerealiseerd. Welnu, dat liet Uw Hoofdredacteur hem maar al te graag bezichtigen. De betrokken bewindsman toonde zich bijzonder onder de indruk. Kijk, dan zijn dan nog eens mooie opstekertjes voor de beide Hollandse mannen en de eerdere teamleden Pinoccio en de (veel) rustiger Fries. Ingerichte werkzalen, nieuwe magazijnen, een geheel complete nieuwe inrichting voor vreemdelingenbewaring, opgeknapte strafcellen, de Minister toonde zich met het een nog meer verheugd dan het ander. Een mooie stimulans voor Bullie en Uw Hoofdredacteur om onverdroten door te zetten dus!

Vanuit zonnig Nederland bereikte Uw Hoofdredacteur het bericht dat de jongste olijkerd, zoonlief Levi, thans nog minder goed te verstaan is dan hij al was. Wat was namelijk het geval? Welnu, en geïnteresseerde lezers van "Een Zonnig Avontuur" weten zich dat wellicht nog te herinneren, enige tijd geleden meldde het mannetje dat hij een losse boventand had. "Pap, ik heb een tand los zitten. Wil je hem er even uittrekken?" Hetgeen Uw Hoofdredacteur dan ook braaf deed. Het tandje zat overigens wel wat vast, zo vond althans Uw Hoofdredacteur. Maar goed, met enig geweld liet het ding zich wel verwijderen. Trots als een pauw liet het mannetje het gevolg aan Moeder de vrouw zien die Uw Hoofdredacteur, met nogal wat tumult, meldde dat de verkeerde tand eruit was getrokken. Uw Hoofdredacteur ziet ook slecht trouwens, zonder bril. Het ventje was er echter blij mij, al viel hij vanaf die dag tamelijk slecht te verstaan. Welnu, gisteren meldde het ventje zich weer, maar nu bij Moeder de vrouw, met de mededeling dat er weer een tand los zou zitten. "Nee, die kan er nog niet uit hoor. Die zit nog veel te vast", zo berichtte Moeder de vrouw de kleine held. "Ach, dan doe ik het zelf wel even", wist de kleine man. Hij pakte een stuk keukenrol, zette wat kracht, en trok zo de tand eruit. Het resultaat mag er zijn, het enige minpuntje is dus dat hij thans wel zeer slecht te verstaan is. Een kniesoor echter die erop let! Je bent toch immers wel een oermens wanneer je je eigen tand er zo uit haalt?
Dan nog even kort aandacht voor een groot probleem waarmee de Dierenbescherming op dit mooie eiland te kampen heeft. U moet namelijk weten dat er op Curaçao enorm veel zwerfdieren rondlopen. Met name gaat het dan om honden, heel veel zwerfhonden. Wanneer Uw Hoofdredacteur in de vroege ochtend naar zijn werk rijdt, passeert hij er zomaar tientallen die, vaak ziek, uitgeput op het wegdik liggen terwijl er veelal pups in de buurt rond blijken te lopen. Tot  voor kort konden deze dieren worden opgevangen door bemiddeling van de genoemde Dierenbescherming. Dat houdt echter nu op; er is volstrekt geen geld meer beschikbaar voor opvang. Door de economische malaise kunnen sponsoren hun bijdrage niet meer voldoen en overheidssubsidie wordt er niet gegeven. Nu moet U zich voorstellen wat er gebeurt als er geen opvang meer is. Het aantal zwerfhonden zal waarschijnlijk alleen maar gaan toenemen. Uw Hoofdredacteur vindt dat triest. Temeer wanneer hij zich realiseert dat het vaak gaat om honden die eerst wel een eigenaar hebben gehad, maar ten tijde van het vertrek van die eigenaar van dit eiland simpelweg op straat werden gedropt. Zeg nu zelf: wie is dan eigenlijk de echte hond? Maar goed, Uw Hoofdredacteur hoopt van ganser harte dat de overheid dit enorme probleem op haar waarde zal gaan schatten en zich ook verantwoordelijk gaat voelen voor het wel en wee van deze dieren.

Wordt vervolgd.....  

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten